НОВИНИ

Опасна жега, захлаждане се очаква в края на седмицата

bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 16.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Относително захлаждане предстои в края на седмицата, което ще дойде с валежи, гръмотевични бури и локални градушки. Преди това обаче ще остане много горещо. Вчера над 40° беше само в Сандански, където температурата достигна почти 42°.

Днес на повече места се очакват стойности над 40° на сянка, в тези области предупреждението е повишено на най-високата, трета степен, код червено, за особено опасно горещо време.

В повечето райони максималните температури ще бъдат от 38° до 42°, в София - около 37°, на морския бряг - от 30° до 35°. Ще бъде слънчево, със слаб, в източните райони и по Черноморието - умерен североизточен вятър.

Поради продължителният период с опасно горещо време и температури с още около градус по-високи, утре в цялата страна е обявено предупреждение от най-високата, трета степен - код червено, за особено опасно горещо време. Очакванията са за максимални стойности в повечето райони от 39° до 43°, в София - около 38°. Ще бъде слънчево, със слаб, в източните райони и по Черноморието - умерен североизточен вятър.

И на морския бряг ще бъде безоблачно с максимални температури от 32° до 35°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Необичайно топло и в планините. Максималните температури по най-високите върхове ще бъдат от 17° до 24°. Добри условия за туризъм - слънчево, с умерен вятър с посока от изток-североизток.

И в сряда, и в четвъртък времето ще се задържи много горещо, през втория ден със следобедни превалявания на места в северните и планинските райони.

Екстремално висок ще остане в по-голямата част от страната и рискът от пожари, областите в червено на картата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасено в Ливан лъвче се адаптира в новия си дом в Южна Африка (СНИМКИ)
Спасено в Ливан лъвче се адаптира в новия си дом в Южна Африка (СНИМКИ)
Главчев: Хората в районите на пожарите да бъдат спокойни, взимаме мерки навреме
Главчев: Хората в районите на пожарите да бъдат спокойни, взимаме мерки навреме