НОВИНИ

КОД ЧЕРВЕНО: Опасно горещо и екстремни температури в цялата страна в сряда

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
10:00, 16.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
код червено опасно горещо екстремни температури цялата страна сряда
Слушай новината

Националният институт по метеорология и хидрология издаде червен код за опасно високи температури за утре в цялата страна. Температурите ще са над 40 градуса, а на някои места и над 41 градуса. Утре ще е 11-ият ден на горещата вълна, която е най-интензивната досега. Червеният код е най-високата степен за опасно време и се обявява за първи път за това лято.

За днес синоптиците от НИМХ също издадоха червен код за много горещо време, но само в четири области - Велико Търново, Русе, Плевен и Благоевград. Максималните температурите ще са между 37° и 42°, в София - около 37°.

За сравнение, миналото лято червен код имаше за 25 и 26 юли за температури между 40 и 43 градуса, а тази година първото такова предупреждение е издадено по-рано. Абсолютният рекорд и най-високи градуси, измерени у нас, са 45,2 през 1916 година в Садово.

Заради екстремно високите температури и сухото време остава в сила и риска от възникване на пожари.

От НИМХ все пак успокояват, че идва глътка въздух. В четвъртък в следобедните часове ще се развие купесто-дъждовна облачност, но само на места в северните и планинските райони ще превали и прегърми. Дневните температури там ще са с два-три градуса по-ниски, но в югоизточните райони все още ще са около и над 40°.

В петък и събота ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, и на повече места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, като по-малка е вероятността за явления в Североизточна България. В източните райони вятърът ще остане от североизток, слаб до умерен, а в останалата част от страната ще е почти тихо или със слаб северен вятър. Температурите слабо ще се понижат - с до 2-3 градуса.

Експертите напомнят да пием много течности, и да прекарваме поне по три часа в климатизирани помещения, за да може организмът ни да се възстанови.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 3,81 промила алкохол в кръвта е задържана жена зад волана в Бургас
С 3,81 промила алкохол в кръвта е задържана жена зад волана в Бургас
Детектори на космически лъчи помагат за изучаване на смерчове и урагани
Детектори на космически лъчи помагат за изучаване на смерчове и урагани