НОВИНИ

Ограничават туристите в Банско заради коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 17.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Регионални

Ограничават туристите в Банско заради коронавируса.

Въпреки че броят на посетителите е намалял драстично през последните дни, вчера отново са пристигнали малки групи от Великобритания и Русия. В курорта беше регистрирана положителна проба за COVID-19 на 9-годишно дете. То и близките му са изолирани в апартамента им в Банско. Под карантина е и семейството на таксиметровия шофьор, който ги е закарал от летището в София до курорта. Друг възрастен британец е настанен в инфекциозното отделение на благоевградската болница.

В Банско има около 400 туристи, половината от тях българи. 30-ина души от Великобритания и Русия са пристигнали вчера. Всички те са предупредени за извънредното положение в страната и са подписали декларации, че ще спазват въведените заради коронавируса мерки.

Иван Кадев - кмет на Банско: Взели сме всички мерки и собствениците на хотели чрез тях да отправим апел към туроператорите да не пращат хора, да не се стигне до там, че да бъде затворен целият град.

От туристическия бранш в зимния курорт казаха, че за да затворят обектите си на 100%, всички туристи трябва да си заминат.

Малин Бистрин - председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско: Тези, които са тука, не могат с магическа пръчка да си отидат, виждате полетите са трудни, връзките по летищата са затруднени, но все пак и те максимално усилие и колегите туроператори също трябва максимално бързо да помислят да бъдат изведени извън границите на България.

Над 80% от хотелите в Банско вече са затворени. Не работят ресторантите, СПА-центровете и басейните. От вчера е затворена и ски зоната.

Ружена Кондева - районен прокурор на Разлог: Още вчера възникнаха съмнения, че след като туристите няма да могат да посещават ски зоната, трудно ще бъдат ограничени да си стоят вкъщи, но какви точно решения ще вземем кризисния щаб това ще стане ясно допълнително.

Полицейски патрули обикалят центъра на града и лоби баровете на хотелите, за да предупреждават туристите за въведените строги ограничения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е състоянието на българина с Covid-19?
Какво е състоянието на българина с Covid-19?
На живо: "С БНТ на училище" по БНТ2
На живо: "С БНТ на училище" по БНТ2