НОВИНИ

Лекари от Втора градска болница: Тя няма нужните условия да бъде инфекциозна

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 17.03.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Общество

Едно от решенията за борба с коронавируса в София беше Втора градска болница да се превърне в инфекциозна. Това обаче предизвика недоволството на медицинския персонал в болницата и немалко лекари вече са подали своите предизвестия за напускане.

Лекарите специализанти изпратиха писмо декларация до управляващите от отчаяние, по думите им и според тях Втора градска болница е най-неподходящата да бъде преструктурирана в инфекциозна, защото няма необходимите битови условия, нужните специалисти.
Преди минути в болницата дойде и столичният кмет Йорданка Фандъкова, но тя отказа да коментира каквото и да е.

Доцент Стефан Узунов - директор на Втора градска болница: Няма деление. Ние не сме отделени от колегите. С тях работим вече 5 години заедно и моят апел към тях е да продължим да работим заедно за справяне с коронавируса.

Лекарите уточниха, че не отказват да работят по принцип, а отказват да работят в тези условия. Според тях болницата не може да се грижи адекватно за болните хора, защото няма такава подходяща структура. "Тук инфекционист не е стъпвал от години", твърдят те. Няма анестезиология реанимация, има две интензивни отделения - неврологично и кардиологично, където няма опит за лечение на дихателна недостатъчност, според лекарите. В пулмологичното отделение също няма опит за такова лечение, допълват те.

Доцент Стефан Узунов - директор на Втора градска болница: Ще се постараем до утре едно отделение да заработи за борба с коронавируса. Набираме лекари, медицински сестри, санитари за доброволци.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат проекта за Закон за мерките по време на извънредното положение
Обсъждат проекта за Закон за мерките по време на извънредното положение
67 са регистрираните заразени от Covid-19 в България вече
67 са регистрираните заразени от Covid-19 в България вече