НОВИНИ

В трансформираната Втора градска болница ще работят само хората, които имат желание

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:29, 12.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
Здраве

Втора градска болница ще започне да приема пациенти, болни от коронавирус, когато е напълно готова, а в лечебното заведение ще работят само хората, които имат желание. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод трансформирането на болницата в Инфекциозна. В момента лечебното заведение е спряло приема, изписват се всички здрави.

Обещанието е Втора градска болница да заработи до 72 часа като инфекциоза след издаването на заповедта, което означава в неделя сутрин. Приемането на пациенти ще започне най-вероятно в понеделник, но това не е потвърдено.

Очаква се в болницата да има 50 легла за болни от коронавирус като капацитетът на болницата е намален, защото вирусът изисква по-сериозна изолация.

Не е ясно дали всички лекари ще се съгласят да работят при новите условия. В момента от персоналът твърдят, че няма напрежение и се готвят за промяната.

За да се трансформира болницата в инфекциозна трябва първо да се изпишат излекуваните пациенти, да се транспортират лежащоболните в други общински болници, целият персонал да разполага със защитно облекло и при необходимост да се назначат още медици.

Дончо Барбалов, зам.- кмет по здравеопазване, СО: Разбира се, никой не би могъл да бъде задължен да работи в една преубразувана инфекциозна болница без своето съгласие. Така че, една от задачите и работата с персонала е да убедиме хората, че ще бъде осигурена адекватна защита.

Следобед пред болницата вече имаше разочаровани пациенти, които сега разбираха, че заведението е спряло нормалния си прием. Директорът на 2-ра градска доц. Стефан Узунов не пожела да ни обясни как служителите приемат промяната в работата си.

Освен дезинфекция, в общината са разделили входовете за гражданите и администрацията, а кметът на София забрани продажбата на билети от шофьорите в градския транспорт. Част от тях обаче не бяха и чували за заповедтта.

Йорданка Фандъкова призовава гражданите да ограничат максимално своите контакти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Тези от тях, които нямат необходимост, да не се събират на места където има много хора, защото в край на крайщата най-важната цел е да ограничим разпространението на вируса и в същото време да се опитаме животът в града да продължава, дотолкова , доколкото е възможно, аз лично съм пирвърженик на по-строги мерки, признавам.

Столичният кмет моли гражданите да използват предимно виртуалното деловодство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Иван Маджаров: У нас не се прилага достатъчно строга карантина
Д-р Иван Маджаров: У нас не се прилага достатъчно строга карантина
Борисов: Нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни
Борисов: Нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни