НОВИНИ

Ограничено е движението на поклонници в Света гора заради пожар

ограничено движението поклонници света гора заради пожар
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:31, 18.08.2023
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Пожар бушува на Света гора. Огънят не заплашва манастирите, но се ограничава движението на поклонници. Отново се очакват силни ветрове в Гърция и властите предупреждават за риск от разпалване на пожари.

От тази сутрин обстановката е подобрена, съобщават огнеборците, които цяла нощ участваха в ограничаване на огнения фронт. Успяха да поставят част от огъня под контрол и спряха движението към манастирите. Поради силният вятър има много огнища с опасност да се разгорят отново, предупреждават властите в Атон.

Днес има много хора на поклонение поради празник на един от манастирите и приканват хората да се върнат в църковните храмове далеч от огъня. От рано тази сутрин в гасенето се включиха самолети и хеликоптери.

Няма прогноза кога пожарът ще бъде овладян. Големи сили участват и в гасене на пожара в село Кехрос, до границата с България в област Родопи. Със самолети пожарникарите успяха да спрат разрастването на огъня, но огнището не е напълно овладяно, съобщават от Гражданска защита.

Прогнозите на синоптиците за уикенда са за температури до 38 градуса, но силен вятър на много места в страната, което е предпоставка за риск от нови пожари, предупреждават властите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на ЦСКА 1948: За мен е чест да работя и докато имат нужда от мен, аз съм насреща
Треньорът на ЦСКА 1948: За мен е чест да работя и докато имат нужда от мен, аз съм насреща
Таня и Антон Ризови заеха 34-о място в микса на 10 метра пушка
Таня и Антон Ризови заеха 34-о място в микса на 10 метра пушка