НОВИНИ

ОИК-Варна трябва да преразгледа решението, с което обявява състава на Общинския съвет

оик варна преразгледа решението обявява състава общинския съвет
bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 27.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Общинската избирателна комисия във Варна трябва да преразгледа решението, с което обявява състава на Общинския съвет, след като Административният съд отмени частта за подреждането на кандидатите от ДПС Айше Кадир и Рюян Ризов. Делото беше образувано по жалба на Ризов, че не са отчетени преференции в негова полза.

Той твърди, че допуснати нарушения при отчитане на резултатите от три СИК. Съдът сочи, че тези нарушения са безспорно установени. Прегледани са трите протокола и е установено, че Рюан Ризов има с 11 преференции повече от Айше Кадир, а отразените данни не кореспондират с резултатите, отразени в протоколите на две от секционните избирателни комисии, а в протокола на третата СИК е отразена с една преференция по-малко за Ризов.

Съдът указва, че неправилно е преценено, че двамата кандидати имат еднакъв брой гласове - по 553, защото от събраните по делото доказателства се установява, че Ризов има с 11 гласа повече. Съдът прави извод, че неправилно е теглен жребий за определяне на реда на кандидатите в листата за общински съветници, тъй като двамата кандидати нямат еднакъв брой гласове.

Според законовите разпоредби, когато съдът установи резултат, различен от отразения в протокола на ОИК - поради допусната техническа грешка или грешка в пресмятането, отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболните национали на България до 15 г. ще участват на турнир под егидата на УЕФА
Футболните национали на България до 15 г. ще участват на турнир под егидата на УЕФА
Повреден сензор: Няма повишаване на радиоактивността в Румъния
Повреден сензор: Няма повишаване на радиоактивността в Румъния