НОВИНИ

Окончателно: КЗК ще има право на разследване и достъп до всяка информация за юридически лица

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:08, 11.02.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
окончателно кзк право разследване достъп всяка информация юридически лица
Слушай новината

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита на конкуренцията.

Основните изменения в Закона за защита на конкуренцията предвиждат съществено разширяване на правомощията на Комисията за защита от конкуренция (КЗК), като тя ще има право за разследване и взимане на решение, включително осигуряване на достъп до всяка информация, която касае проверяваното юридическо лице.

Прието беше и удължаване на мандата на комисията, като така сегашният състав на КЗК ще остане още 2 години. Мандатът на сегашните седем души в комисията изтича през юни 2021 г.

От БСП поискаха този текст да отпадне и определиха това решение като награда за членовете на комисията и попитаха защо е тази награда. Депутатът от левицата Крум Зарков каза, че подобни решения водят до отпадането на професионалистите и заместването им с "калинки".

Реакция от ГЕРБ нямаше.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат още, ако участник в картел ефективно съдейства за разкриване на картелно споразумение, то той да може да бъде освобождаван от санкции или да търпи занижени глоби.

Предвидено е въвеждане на внезапни проверки на купувачи на храни и селскостопански продукти при съмнение за нелоялна търговска практика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елина Свитолина се справи с Кори Гоф
Елина Свитолина се справи с Кори Гоф
Близо 14 000 заявления за гласуване в чужбина са подадени до момента в ЦИК
Близо 14 000 заявления за гласуване в чужбина са подадени до момента в ЦИК