Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Олаф Шолц подкрепя настоятелно началото на преговори с РСМ, България постави три приоритета

от БНТ
14:00, 11.06.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
олаф шолц софия настоятелно подкрепям започването преговори рсм присъединяване
Слушай новината

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.

"Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Смятам, че има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас до края на френското председателство и се надявам да постигнем напредък. Аз съм убеден, че заедно ние, европейците, носим отговорност за ЕС и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширяване сега, в полза на Европа", каза Шолц.

Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска перспектива, заяви още Шолц и допълни, че подкрепя това Северна Македония да изпълни поставените условия. Германският канцлер дойде в София от Скопие, където беше на посещение тази сутрин.

Премиерът Кирил Петков заяви, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на присъединяването им към ЕС, но очаква изпълнението на поставените условия.

"В този момент България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да е част от гаранцията, за да имаме стъпки напред - през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко едно решение трябва да включва тези три приоритета. ЕС може да даде потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случва, така че продължаваме да работим като правителство в рамките на съществуващата рамкова позиция и договор за добросъседство", заяви министър-председателят Кирил Петков.

Олаф Шолц и Кирил Петков са обсъдили и войната в Украйна и възможността за общи усилия за преодоляването на проблемите в Европа.

"Само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност", заяви Кирил Петков.

Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив надигра Марица в съкратена заради дъжд контрола
Локомотив Пловдив надигра Марица в съкратена заради дъжд контрола
Подозрения за корупция след рухването на ремонтиран мост в Румъния
Подозрения за корупция след рухването на ремонтиран мост в Румъния