НОВИНИ

Олимпиакос и Везенков пречупиха Фенербахче в решителния мач и отново са на полуфиналите в Евролигата

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:37, 09.05.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
олимпиакос везенков пречупиха фенербахче решителния мач отново полуфиналите евролигата

Отборът на Олимпиакос с българската звезда Александър Везенков в редиците си стана вторият сигурен участник във финалната четворка на баскетболната Евролига, след като елиминира с 3-2 победи турския Фенербахче в първия кръг на плейофите.

В решителния мач №5 от серията пред препълнените трибуни в Пирея гръцкият шампион се наложи с 84:72 и така за втора поредна година ще бъде сред четирите най-добри тима на Стария континент.

Мачът се разви по мечтан начин за домакините, които поведоха в самото начало и имаха в инициативата в хода на почти всичките 40 минути с едно кратко изключение в средата на втората четвърт, когато гостите от Турция поведоха с две точки при 31:29.

Още до почивката обаче Олимпиакос съумя да отвори двуцифрена разлика в резултата, а през второто полувреме баскетболистите на Йоргос Барцокас осуетиха всички опити на "фенерите" дори да помислят за завръщане в срещата.

В герой за победителите се превърна гръцкият национал Костас Слукас, който приключи с 22 точки и 6 асистенции. Българинът Александър Везенков имаше тежко полувреме, но през втората част бе неудържим и завърши срещата като втория най-резултатен за своя тим със 17 пункта. Много силен мач за Олимпиакос изигра и капитанът Костас Папаниколау, който приключи с "дабъл-дабъл" - 14 точки и 11 борби.

За Фенербахче пък феноменален тази вечер беше сърбинът Марко Гудурич, който вкара осем тройки и в крайна сметка завърши с 26 точки на сметката си. Проблемът на "фенерите" тази вечер обаче се криеше в лошата им успеваемост при стрелбите ми от двойката, като освен Гудурич границата от 10 пункта преминаха още само Джонатан Мотли с 14, а Карсън Едуардс завърши с 10.

Двубоят в Гърция бе изгледан на живо и от старши треньора на Сакраменто Кингс Майк Браун, който бе дошъл да гледа лично изявите на Александър Везенков, тъй като именно "кралете" държат правата на българската звезда за НБА.

По този начин БК Олимпиакос се присъедини към Барселона и ще чака в полуфиналите на Евролигата победителя от серията между Монако и Макаби Тел Авив, които също се срещнат в пети решителен мач утре вечер в Княжеството.

Финалната четворка в най-престижния европейски клубен турнир по баскетбол пък ще се проведе между 19 и 21 май в Кауанас, Литва.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид и Манчестър Сити оставиха всичко за реванша
Реал Мадрид и Манчестър Сити оставиха всичко за реванша
Арестуваха бившия премиер на Пакистан Имран Хан
Арестуваха бившия премиер на Пакистан Имран Хан