НОВИНИ

Омбудсманът към МРРБ: Наредбата за технически паспорти на сградите ощетява гражданите

омбудсманът мррб наредбата технически паспорти сградите ощетява гражданите
bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 20.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова становище по проекта за изменение на наредбата за техническите паспорти на строежите, публикуван за обществено обсъждане до края на м. май 2021 г.

В проекта се предлага срокът за съставяне на техническите паспорти на съществуващите сгради – държавна, общинска или частна собственост, включително смесените (държавна, общинска и частна собственост), да бъде отложен с 2 години - до 31 декември 2024 г., а не до края на 2022 г., както бе досега.

Становището на доц. Ковачева е, че нормативното съдържание на предлаганото изменение, което се отнася единствено до удължаване на предвидения срок, е недостатъчно спрямо заявените в мотивите цели и очаквани резултати на проекта за изменение на подзаконовия акт, включително и заради липсата на изискващата се нормативна, финансова и ресурсна осигуреност.

Доц. Ковачева е категорична в позицията си, че децентрализацията на процеса и възлагане на разходите изцяло на гражданите е практически нереалистичен подход. А преуреждането на материята задължително трябва да включва участието на публичните институции, както и финансиране от държавния бюджет или чрез други финансови механизми.

„От мотивите към проекта за наредба е видно, че от регистрираните съществуващи и нови сгради по данни на АГКК, към месец април 2021 г. е изключително малък броят на сградите, за които има предоставени копия от изготвени технически паспорти – едва 0,39 на сто. Посочва се също така и необходимостта от съчетаването на мерките за енергийна ефективност съобразно стратегията за обновяване на националния сграден фонд до 2050 г. и техническите мерки за конструктивна устойчивост и безопасност на сградите в тяхната взаимовръзка“, пише доц. Ковачева.

Тя припомня, че заради десетките жалби на граждани, свързани с издаването на технически паспорти на жилищни сгради до края на 2022 г., още на 15 март т.г. е изразила становище, че отлагането на процедурата е редно да се използва за цялостно преосмисляне на концепцията.

„Прилаганото досега неколкократно продължаване на срока, е показателно за системен проблем, който налага да бъде отново дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното осъществяване“, подчертава още омбудсманът.

Цялото становище вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Драганов: От 26 юни у нас да се влиза без изискване за PCR, антигенен тест и ваксинация
Румен Драганов: От 26 юни у нас да се влиза без изискване за PCR, антигенен тест и ваксинация
Тази вечер по БНТ: Виктория излиза на сцената на "Евровизия"
Тази вечер по БНТ: Виктория излиза на сцената на "Евровизия"