НОВИНИ

Омбудсманът настоява за намаляване на цените на парното

омбудсманът забележки бюджета
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 28.02.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заради множеството жалби от битови клиенти срещу прекалено високите месечни сметки за парно през настоящия отоплителен сезон

Проф. Ковачева подчертава, че прегледът на предоставените от гражданите документи показва, че основната причина за формирането на тези завишени сметки са рекордно високите цени на топлинната енергия, утвърдени от КЕВР за регулаторния период 1 юли 2023 г. - 30 юни 2024 г.

Общественият защитник дава пример с потребителите на "Топлофикация София" ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия - 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за м. февруари 2024 г.

Това дава повод на омбудсмана да насочи повторно вниманието на регулатора към необходимостта от спешно преразглеждане и намаление на регулираните цени на топлинната енергия.

Тя допълва, че към 1 март т.г. ще бъдат изпълнени изискванията от допълнителните разпоредби за регулиране на цените на топлинната енергия (НРЦТЕ) за наличие на "съществено изменение между определената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за регулаторния/ценовия период спрямо постигнатата и прогнозната такава за оставащия срок на периода" в размер над 15%.

Освен това Диана Ковачева подчертава, че все още очаква от КЕВР информация от разпредена проверка на "Топлофикация София" със срок до 30 септември 2023 г. - да извърши проверка на настройките на системата за автоматично регулиране и при необходимост да извърши такава на всички абонатни станции, присъединени към топлопреносната мрежа на територията на София и да ги въведе в съответствие с топлинните режими на сградата, с цел осигуряване на необходимия микроклимат и недопускане преразход на топлинна енергия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пройект Варшава спечели турнира Challenge Cup
Пройект Варшава спечели турнира Challenge Cup
Васил Зашев завърши девети в спринта на 10 километра на световното по биатлон за младежи в Отепя
Васил Зашев завърши девети в спринта на 10 километра на световното по биатлон за младежи в Отепя