Омбудсманът: Очаквам КЕВР да отхвърли исканията на топлофикациите за по-високи цени

от БНТ
07:47, 01.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Категорично топлофикациите нямат никакви основания да искат по-висока цена на парното, заяви омбудсманът Диана Ковачева в "Денят започва". Тя вече е възразила пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Топлофикациите предлагат драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и не разбирам на какво отгоре искат подобни цени. Например топлофикация във Велико Търново иска 71% увеличение, в Бургас - 32%, в Перник - 61%, във Враца - 41%, в София - 15%", каза Ковачева.

На какво отгоре искат тези цени, попита омбудсманът.

"Смятам, че е абсолютно немотивирано подобно увеличение, още повече, че то не кореспондира с повишеното качество. Смятам, че подобно драстично увеличение в условия, в които хората имат финансови затруднения, по никакъв начин не може да бъде обосновано и очаквам КЕВР да отхвърли тези немотивирани искания", каза още Ковачева.

Според омбудсмана наредбата за цените на топлофикациите, на топлоснабдяването и на топлинната енергия трябва да бъде променена, защото прогнозните елементи са изключително много.

"Неудачно е да се променя цената на топлинната енергия само веднъж в годината, при условие, че цената на природния газ всеки месец се променя, което означава, че хората или надплащат или пък после трябва да доплащат. Необходима е ревизия на тази наредба", допълни Ковачева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Деня на детето
Празнуваме Деня на детето
Кой и защо стреля по прозорците на апартамент в "Лозенец"
Кой и защо стреля по прозорците на апартамент в "Лозенец"