НОВИНИ

Омбудсманът: Очаквам КЕВР да отхвърли исканията на топлофикациите за по-високи цени

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 01.06.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Категорично топлофикациите нямат никакви основания да искат по-висока цена на парното, заяви омбудсманът Диана Ковачева в "Денят започва". Тя вече е възразила пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Топлофикациите предлагат драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и не разбирам на какво отгоре искат подобни цени. Например топлофикация във Велико Търново иска 71% увеличение, в Бургас - 32%, в Перник - 61%, във Враца - 41%, в София - 15%", каза Ковачева.

На какво отгоре искат тези цени, попита омбудсманът.

"Смятам, че е абсолютно немотивирано подобно увеличение, още повече, че то не кореспондира с повишеното качество. Смятам, че подобно драстично увеличение в условия, в които хората имат финансови затруднения, по никакъв начин не може да бъде обосновано и очаквам КЕВР да отхвърли тези немотивирани искания", каза още Ковачева.

Според омбудсмана наредбата за цените на топлофикациите, на топлоснабдяването и на топлинната енергия трябва да бъде променена, защото прогнозните елементи са изключително много.

"Неудачно е да се променя цената на топлинната енергия само веднъж в годината, при условие, че цената на природния газ всеки месец се променя, което означава, че хората или надплащат или пък после трябва да доплащат. Необходима е ревизия на тази наредба", допълни Ковачева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Деня на детето
Празнуваме Деня на детето
Кой и защо стреля по прозорците на апартамент в "Лозенец"
Кой и защо стреля по прозорците на апартамент в "Лозенец"