НОВИНИ

COVID-19 по света: Европа облекчава мерките, Перу - с най-висока смъртност

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:28, 01.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

В Европа облекчаването на мерките продължава - нови, по-леки правила действат в Италия и Швеция. Словакия започва ваксинация с руската ваксина "Спутник Ви". А ЕК разреши препарата на "Пфайзер - Байонтек" за деца между 12 и 15 години. Летище Хийтроу вече има специален терминал за пристигащи от т. нар. "червени зони" - места с висок брой заболели. Пътниците са със задължителна 10 дневна карантина.

От СЗО призоваха в рамките на тази година да започнат преговори за изготвянето на международен договор за готовност при пандемия. А Перу се оказа държава с най-висока смъртност от коронавирус на глава от населението.

Тревожната статистика излиза след преразглеждане и анализ на данните за смъртността в следствие на коронавирус в Перу. Според новите изчисления, починалите от COVID-19 са близо 180 хиляди, а не около 70 хиляди, както се предполагаше. Това означава, че има по 500 починали на 100 хиляди.

За сравнение, в съседна Колумбия, чието население е повече от това на Перу, жертвите са над 88 хиляди. Данните са на на университета Джонс Хопкинс. В Перу вече е сформирана работна група, под шапката на м-вото на здравеопазването, която е изготвила критерии за уеднаквяване на методологията.

"Ще разполагаме с много по-изчерпателни данни, които ще ни бъдат много полезни. Не само за да продължим да следим пандемията, но най-вече, за да можем да предприемаме подходящите мерки, за да се справим и - надяваме се - скоро да преодолеем пандемията - с ваксинация и с други превантивни стъпки", разкри Виолета Бермудез, министър-председател на Перу.

Липса не медикаменти, легла и кислород - така изглежда Ковид-картината в Перу, което с население 33 милиона души. А експерти в страната от месеци предупреждават за изкривената статистика и смятат, че настоящите данни показват истинските мащаби на пандемията.

"Малко е дразнещо, че нашите управници не правят нищо, за да спре болестта. Да, знаем, че има ваксини, но те не са достатъчни. Хората в цяло Перу трябва да могат да стигнат до тях... но истината е друга", споделя Лиз Салазар.

В Латинска Америка Бразилия е най-засегната от коронавируса държава. Населението й е 211 милиона, починалите от COVID-19 са близо 460 хиляди жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската прокуратура започва работа: Всеки гражданин ще може да сезира институцията
Европейската прокуратура започва работа: Всеки гражданин ще може да сезира институцията
303 са новите случаи, задържа се стабилен ниският процент на заболеваемост
303 са новите случаи, задържа се стабилен ниският процент на заболеваемост