НОВИНИ

Шпионски скандал: Дания е помагала на САЩ да следят европейски лидери

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
23:33, 31.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Американската Агенция за национална сигурност, с помощта на датските тайни служби, е подслушвала европейски политици. Сред тях и канцлерът Ангела Меркел.

От НАТО И ЕС отказват да коментират. Във видеоконферентен разговор с Меркел френският президент Еманюел Макрон посочи, че това е неприемливо между съюзници. Двамата лидери очакват обяснения от Съединените щати и от Дания.

Агенцията за национална сигурност е използвала датски кабели за пренос на информация, за да следи комуникацията на високопоставени представители в Швеция, Норвегия, Франция и Германия, съобщиха датски медии. Публикациите се позовават на девет източника, запознати с разследване на датското военно разузнаване с кодово име "Операция Дънхамер".

То обхваща периода 2012-2014 година. Освен Ангела Меркел, са подслушвани настоящият президент, а тогава външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, както и лидерът на опозицията Пеер Щайнбрюк.

"Приятелска разузнавателна служба подслушва и шпионира високопоставени личности в други държави. Това е меко казано гротескно. Това показва, че службите си следват своя линия. От политическа гледна точка - това е скандал", заяви Пеер Щайнбрюк, бивш кандидат за канцлер на Германия.

Правителството е запознато, чакаме разяснения - казаха в Берлин.

"Бих ви помолил да разберете, че федералното правителство не коментира открито въпроси, свързани с разузнавателната дейност", допълни Щефан Зайберт, говорител на германското правителство.

Подобни са и позициите на Стокхолм и Осло. През август миналата година беше уволнен началникът на датското военно разузнаване и още трима служители.

Според датската държавна телевизия причината е била именно разследването от 2015 година. За шпионските игри на Съединените щати в Европа заговори бившият таен агент Едуард Сноудън през 2013 година.

Тогава от Агенцията за национална сигурност заявиха, че не подслушват и не планират да подслушват Ангела Меркел. А тя беше лаконична.

"Шпионирането на приятели е неприемливо", добави канцлерът на Германия Ангела Маркел на 24.10.2013 година.

След разкритията Сноудън получи няколко обвинения, включително и в изнасяне на държавна тайна. Той получи убежище в Русия. Сега, в Туитър - насочи вниманието към президента на САЩ - Джо Байдън.

"Байдън е добре подготвен да отговаря за това, когато посети Европа скоро, защото той от самото начало беше дълбоко замесен в този скандал", каза Едуард Сноудън в Туитър.

В периода за който се твърди, че европейски политици са подслушвани, Байдън е вицепрезидент на Барак Обама.

След 11 дни Байдън пристига в Европа, където ще посети Великобритания и Белгия и ще участва в срещата на Г-7, и ще трябва да се срещне очи в очи с европейски лидери.

Коментар от Агенцията за национална сигурност и датското разузнаване към момента няма. Според анализатори обаче, Дания е в особено сложна ситуация, а разследването може да влоши отношенията между Вашингтон и Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Пламен Карталов представи книгата си "Моят Вагнер"
Проф. Пламен Карталов представи книгата си "Моят Вагнер"
Осака се оттегли от Ролан Гарос след разногласията
Осака се оттегли от Ролан Гарос след разногласията