НОВИНИ

Върнаха всички ученици в клас

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:45, 31.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

Всички в клас. Пети и девети клас се върнаха присъствено в час и така от днес всички ученици са в класните стаи. Противоепидемичните мерки се запазват. Близо месец преди края на учебната година - трябваше ли да се съберат всички ученици или това е излишен риск .

Категорично "за" връщането в училище са учениците, учителите и директорът на 119-то училище.

Официално днес се върнаха в класните стаи учениците от 5-и и 9-и клас, които са общо 125416. Така общият брой на учениците, които до края на учебната година ще са присъствено в клас е 477435.

С това голямо число идва и един проблем и той е, че каквито и противоепидемични мерки да бъдат наложени - контролът за спазването им е малко труден. Самият директор на 119-то училище - Диян Стаматов каза, че дистанцията между толкова много ученици е невъзможна.

Освен това дали се носят маски в час е лесно да се следи, но в междучасията, когато учениците се събират в двора на училището, контрол няма как да има.

На спортното игрище отдавна не е имало толкова деца едновременно. 5-и и 9-и клас са обратно в стаите. И не крият, че за тях новината за връщане е била приятна изненада.

"Като съм на компютъра, ако не виждам картина - дори не слушам", каза деветокласникът Никол Войнов.

"По-лесно се разсейвах и не бях толкова фокусиран върху предметите, които изучавам", добави Денис, който е в 9-и клас.

И пред учителите вече стои един въпрос по-малко.

"Дали наистина има ученици зад тези иконки, които виждаме", коментира Роза Бъчварова, учител в 119-то СУ "Академик Михаил Арнаудов".

И въпреки че дистанцията, дезинфекцията и дисциплината остават задължителни мерки, една от тях според директора е невъзможна.

"В такова голямо училище дистанция абсолютно не е възможно да се спазва, заради много големия ученически поток", заяви директорът на 119-то СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Под въпрос вече се поставя и още една от задължителните мерки.

"Дебатът, който започна с преустановяването на носенето на маски - дано да се развие в положителна посока и скоро да отпаднат, защото чуваемостта и използването на маските в учебен час е много трудно и пречи", допълни Стаматов.

Ако се стигне до там, че някой от учениците или родителите се окаже заразен - по старата и вече изпитана схема - целият клас влиза в карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ричард Клайдерман отново пред българска публика
Ричард Клайдерман отново пред българска публика
Десетки хотели по морето остават затворени заради анулираните полети от Беларус
Десетки хотели по морето остават затворени заради анулираните полети от Беларус