НОВИНИ

Ново дело по казуса "Алепу"

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 31.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ново дело по казуса "Алепу". Прокуратурата в Бургас протестира решение на регионалната екоинспекция да не се изготвя оценка за въздействие на околната среда за изграждането на подпорна стена и хотел върху нея.

Такава липсвала и преди старта на строителните дейности. Според инвеститорите нужда за подобна процедура не е била необходима.

От прокуратурата настояват решението, с което се дава "зелена светлина" за "подпорната стена", да бъде обявено за нищожно. Документът е бил подписан в отсъствието на директора на екоинспекцията от негов заместник.

"Лицето, което е подписало решението като директор на РИОСВ, не е изпълнило в пълен обем компетенциите. Било е нужно по закон задължително извършването на оценката на въздействието върху околната среда, тъй като се касае първо за крайбрежен район, второ за свлачищен район. Това не е било сторено", заяви прокурорът Андрей Червеняков.

"Нашето съоръжение не е на брега. То не е там, където плажната ивица се среща с морето, то е по-навътре в сушата. Преценено е не само от РИОСВ, а и от министерството, че не е необходимо да се провеждат подобни процедури, съответно считаме, че всичко е изрядно", допълни Елисавета Василева, адвокат на инвеститора.

Подателите на сигнала до прокуратурата за липсващата екооценка смятат, че тя е пропусната умишлено.

"Част от нея е общественото обсъждане, на което, както виждате, общественият интерес как избухна като видя този подпорен хотел. Още на един много ранен етап, на етап обществено обсъждане, можеше да бъде спрян", каза още Димитър Найденов, депутатът от 45-ото Народно събрание.

Към момента всички строителни дейности по подпорната стена с хотел са спрени, заради течащите няколко дела срещу разрешението за строеж.

Заседанието за липсващата екооценка беше отложено за събиране на още доказателства.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приказен виенски бал в Москва
Приказен виенски бал в Москва
Д-р Симидчиев: Трябва да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират
Д-р Симидчиев: Трябва да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират