НОВИНИ

Началникът на отбраната за инцидента в Чешнегирово: Получил се е срив в информацията

Александър Марков
от Александър Марков
18:08, 31.05.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Срив в информацията - така началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов определи причината за нахлуването на американски военни в производствен цех край Чешнегирово в рамките на учението "Суифт Риспонс".

Президентът Румен Радев заяви, че е абсолютно недопустимо военни формирования да застрашават живота на български граждани.

Служебният военен министър Георги Панайотов се извини на собственика на цеха. Във Военно-окръжната прокуратура в Пловдив тече проверка по жалба за инцидента - срокът е два месеца.

20 дни след неочакваната среща с американските командоси, работещите в цеха все още преживяват стреса, разказва единият от съсобствениците.

"Все пак им казах, ако някой не се чувства добре, да си потърси помощ, ако трябва да се взимат болнични. Ако получа обезщетение - дали от американска, или от българска страна - ако ще да са 1 млн. долара, аз ще ги даря", каза Марин Димитров, съсобственик на предприятието.

Собствениците на предприятието са подали две жалби: в районната и Военно-окръжната прокуратура в Пловдив.

"България е подписала Споразумение със САЩ, като на техни военнослужещи не може да бъде търсена наказателна отговорност за престъпления, извършени на територията на друга държава, извън САЩ. По-скоро целта ни е морална", казва Борислав Мазнев, адвокат на собственика на предприятието.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посочи като причина за инцидента "срив в информацията" въпреки ежегодното провеждане на мащабното учение.

"Над 15000 военнослужещи минаха през този район, бяха предислоцирани на друго място, без да се предизвиква никакъв смут. Неприятност, наистина неприятност, но когато завърши разследването - явно е, че се е получил срив в информацията", каза Ефтимов.

Президентът Румен Радев определи недоразумението като "абсолютно недопустимо" на среща със служебния военен министър Георги Панайотов и командващия Съвместното командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров.

"Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската армия, или от чужда армия", каза Радев.

Президентът настоя за разкриване на отговорните за нахлуването и за преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения.

"Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани", допълни президентът.

Служебният военен министър Георги Панайотов вече се е извинил на собственика на щурмувания цех.

"Днес сутринта се обадих на собственика на фирмата, г-н Димитров, "Инженеринг от Чешнегирово", чийто цех е бил обект на това изключително неприятно и смущаващо недоразумение", казва Панайотов.

Министерство на отбраната се извини за нахлуването в цеха в Чешнегирово

Нахлуването в цеха всъщност не е първият инцидент от редовното учение "Суифт Риспонс".

През 2019 г. отново край летище "Чешнегирово" канадски военен загина при парашутен скок в рамките на това учение.

Тази година то е част от най-големите военни маневри на силите на САЩ и НАТО в Европа - "Дифендър Юръп" с над 28 000 войници, които се провеждат на 30 полигона в 14 държави от Балтика до Балканите и от Северно до Черно море. Учението продължава до средата на юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каналджия, заловен с 27 мигранти, отива на съд
Каналджия, заловен с 27 мигранти, отива на съд
Неочакван обрат: Служителят от офиса в Разлог може да е инсценирал грабежа?
Неочакван обрат: Служителят от офиса в Разлог може да е инсценирал грабежа?