НОВИНИ

След десетилетия в разруха: Реставрират синагогата във Видин

bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 31.05.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Регионални
Слушай новината

Синагогата във Видин, която е втората по големина в България, скоро ще върне стария си блясък. Тя обаче няма да е молитвен дом, а културен център.

Започна реставрацията на сградата, която от десетилетия е подложена на разрушение. За възстановяването ѝ е осигурена безвъзмездна помощ по Оперативна програма "Региони в растеж". Общината ще ползва и кредит.

Близо 10 милиона лева са нужни, за да бъде възстановена сега синагогата във Видин. Строена е по подобие на тази в Будапеща. Издигната е с дарения само за година.

"Еврейската общност предприема мерки за построяване на синагога още през 1888 година и с много дарения, включително е искана помощ и от Народното събрание и Видинската община е завършена през 1894 година", казва Светлана Кръстева, началник на "Държавен архив"-Видин.

Някога наричали синагогата "белият лебед на Дунав", защото се виждала от далеч край реката.

Била е молитвен дом за евреите повече от 50 години.

"След масовото изселване на евреите от Видин след 1949 година, тук остават много малка общност и тогавашната видинска еврейска община решава през 50-те години да дари сградата на видинската община", каза Светлана Кръстева, началник на отдел "Държавен архив"-Видин.

Години наред синагогата е ползвана за склад, докато в началото на 80-те години било решено сградата да се превърне в концерна зала заради добрата акустика.

"Започнало е укрепване, то е видно какво е извършено и в началото на 90-те години вече се е стигнало до покрива да се ремонтира, като е отстранен старият покрив и тогава спира финансирането, спира се строителството", допълва Кръстева.

Повече от четвърт век се чака сградата да бъде възстановена.

"Беше ни много мъчно и болно такава хубава сграда да не се запази през вековете", каза Роза Маринова, председател на еврейската организация във Видин.

"С тия четири кули на брега на Дунав, наподобяващи на кораб е много величествена. Всички идват тука, гости на Видин, специално от Израел, които сядат отвънка и плачат и се чудат кога ще се оправи това нещо", казва Стрея Пунчева от еврейската общност във Видин.

За да бъде реставрирана, синагогата е дарена от организацията евреите в България на Общината във Видин. Вече ще е с друго предназначение.

"Да бъде полезна за общността на Видин. Ние молитвен дом не можем да я направим. Нямаме евреи достатъчно за молитвен дом", казва Пунчева.

Сградата ще бъде превърната в културен център. Ще носи името на световно известния художник Жул Паскин, който е роден във Видин.

"Нашият стремеж е изцяло да я възстановим във вида, в който е била, без въобще да правим никакви наши подобрения или намеси. Тази сграда ще започне действително един много разнообразен живот. От различни културни мероприятия до различни четения концерти, филми ще могат да бъдат представяни. Също така се отделя едно специално помещение, така с огромна благодарност към еврейската общност, която всъщност дарява тази сграда", казва архитект Драгомир Йосифов от проектантския екип.

Синагогата е издигната до сградата на митрополията във Видин и джамията на Осман Пазвантоглу. Съвсем близо е до крепостта "Баба Вида". Още от следващата есен ще може и да се посещава от туристите.

Автор: Анжела Каменова

Снимки: Милена Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издателите настояват: ДДС от 9% върху книгите
Издателите настояват: ДДС от 9% върху книгите
Нинова: Още три партии ще се присъединят към голямата лява коалиция
Нинова: Още три партии ще се присъединят към голямата лява коалиция