НОВИНИ

EK предложи постепенно облекчаване на мерките за пътуване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:18, 31.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Епидемиологичната ситуация в ЕС се подобрява и кампаниите за ваксиниране във всички държави набират скорост. Затова Европейската комисия предложи днес постепенно облекчаване мерките за пътуване, най-вече за притежателите на цифровия COVID сертификат.

Напълно ваксинираните лица, притежаващи сертификати за ваксинация, следва да бъдат освободени от тестове, свързани с пътуване или карантина, 14 дни след получаване на последната доза.

"За да направим пътуванията за семействата по-лесни предлагаме непълнолетните, които пътуват с родителите си, да не бъдат подлагани на карантина, ако и родителите им не трябва да бъдат подлагани, защото са ваксинирани например. Предлагаме също така държавите да се разберат помежду си и да изключат децата под 6 години от всякакви тестове при пътуване", каза Дидие Рейндърс , еврокомисар по правосъдието.

Лицата, които са преболедували COVID и притежават сертификат, трябва да бъдат освободени от свързано с пътуването тестване или карантина през първите 180 дни след положителен PCR тест. Комисията предлага стандартният период на валидност за тестове да бъде 72 часа за PCR тестове 48 часа за бързи антигенни тестове.

Държавите-членки ще могат да използват така наречените "аварийни спирачки" - т.е те ще могат да въвеждат отново ограничителни мерки за пътуване за ваксинирани и възстановени лица, ако епидемиологичната обстановка се влоши рязко или когато има опасност от разпространението на варианти на вируса.

Еврокомисията препоръчва да няма ограничения за пътуващи от "зелени" зони. За идващи от "оранжеви" зони държавите членки може да изискат тест. За пътуващи от "червени" зони може да се изисква карантина и тестване, както и до сега.

Непълнолетните, пътуващи с родители, трябва да бъдат освободени от карантина, когато родителите не се нуждаят от карантина, например след ваксинация. Децата под 6 години също трябва да бъдат освободени от тестове, свързани с пътуване.

На 1 юни стартира централният портал на цифровия сертификат COVID на ЕС. Очаква се до края на месеца държавите членки също да развият националните си системи и да ги свържат с централния портал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов се срещна с главния преговарящ за европейската интеграция на Албания
Янаки Стоилов се срещна с главния преговарящ за европейската интеграция на Албания
Задържаха мъжа, открил стрелба в "Сухата река"
Задържаха мъжа, открил стрелба в "Сухата река"