НОВИНИ

Силна миризма на газ в Стамболийски - има ли замърсяване на въздуха

bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 31.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Силна миризма на газ притесни жителите на Стамболийски и изправи службите на крак днес.

Първоначалните притеснения за авария по газопреносната мрежа са отхвърлени.

Установено е, че силната миризма на газ идва от стари варели, в които се е съхранявал химикал, с който се придава мирис на пропан бутана.

Няма замърсяване на въздуха и опасност за жителите на Стамболийски.

Около 9 ч сутринта, в целия град се е усетила силна миризма на газ. От община Стамболийски незабавно са извикали полицията, пожарната и представители на фирмата, която поддържа газопреносната мрежа.

Спират газоподаването на целия град и се оказва, че към населението тази газ, която е няма миризма и установихме, че миризмата идва от някъде другаде, а не от авария на газопреносната мрежа, каза Георги Мараджиев, кмет на община Стамболийски.

Оказва се, че острата миризма идва от площадка за скраб, където с товарна влакова композиция са докарани празни варели. При разтоварването, два от тях са се спукали и така става ясно, че в тях се е съхранявал химикалът одорант. Той се използва като добавка към газа, за да му придаде мирис и да се усеща при евентуална авария.

Тези два варела са били с такава добавка, която тя е на дъното, разбирате ли, но никой не е предполагал, че това нещо е силно миризливо. На самия варел се следи дали е упоменато нещо, т.е. дали е токсичен някакъв отпадък, взривоопасен или нещо от този сорт. Конкретно за този случай това нещо го няма, каза Пламен Звездарски, отговорник на площадката за скраб.


За да спре миризмата, съдовете са обработени с хипохлорид.

След като варелите са разтоварени от влаковата композиция, обработени и пренесени на друго място, силната миризма на газ вече не се усещаше в целия град, а в късните следобедни часове само на самата площадка за скраб.

Станция на екоинспекцията следи за чистотата на въздуха около площадката за скраб. Към момента замърсяване не е установено.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще направи ли невъзможното Логан в неделя?
Ще направи ли невъзможното Логан в неделя?
Ще преиздаваме безплатно сертификатите за ваксинация в европейски формат
Ще преиздаваме безплатно сертификатите за ваксинация в европейски формат