НОВИНИ

Трети експеримент с машините за гласуване - какви са изводите

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:59, 31.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК реши, че ще купува още 1500 машини за гласуване. От комисията обмислят в около 700 секции да има по две машини. За да преценят необходимостта, днес проведоха трети експеримент с машинно гласуване. Ето какви са затрудненията на хората и колко време им е необходимо.

При експерименталното гласуване хората споделят първо на колко години са, с какво образование и хронометърът стартира. Така от ЦИК ще анализират кой как се справя, къде са необходими допълнителни машини и допълнителни разяснения.

Резултатите след края на пробния изборен ден: на всеки избирател му отнема между минута и минута и половина да гласува с машина. Днес за 3 часа гласуваха над 100 души на машината в Сливница. От тях - повечето - близо 90 на сто, бяха без опит.

Трима около машина - това е позволено само сега - при обучението. В деня на вота всеки ще трябва да се справи сам. Първи опит и лек проблем за гласоподавателя.

"Защо е така - защото задържате. Със сензорния екран се борави много леко. Сега ще ви донеса другата карта да видите как става", показа Росица Матева от ЦИК на гласоподавател.

ЦИК: За 1 час гласуват 75 души. Може би ще трябват още 1500 машини

Последва втори опит.

"По-лесно е, много по-добър вариант. Така се стимулира и преференциалното гласуване. При всички положения това е един от начините, при който да се предотвратят такива изборни манипулации", допълни Григор Григоров.

ЦИК: Имаме 18 партии и 9 коалиции, регистрирани за изборите

За да няма страх от машините - ЦИК правят вече трети експеримент - демонстрация за гласуване. Така ще преценят трябват ли и къде допълнителни машини.

"За да видим с една машина колко избиратели могат да гласуват в рамките на целия изборен ден. Разбира се, натоварването през деня не е еднакво. Идеята е там, където са гласували повече от 450 избиратели на изборите на 4 април, да поставим повече от една машина. Това са 700 секции", добави говорителят на ЦИК Росица Матева.

"Машините засега нямат никакъв проблем. Около 3 часа аварийно може да издържи една машина, ако ѝ се прекъсне захранването. Мислим по всички варианти, по всички казуси, които могат да настъпят вследствие на изборите", каза още Радослав Стойчев, областен управител на София-област.

От ЦИК подготвят и възможност за интерактивно пробно гласуване на компютър, таблет или телефон с бюлетина, идентична с тази в машината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неочакван обрат: Служителят от офиса в Разлог може да е инсценирал грабежа?
Неочакван обрат: Служителят от офиса в Разлог може да е инсценирал грабежа?
БНТ кани партиите за подписване на предизборно споразумение
БНТ кани партиите за подписване на предизборно споразумение