НОВИНИ

Издателите настояват: ДДС от 9% върху книгите

Айше Сали
от Айше Сали
17:40, 31.05.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Книги с отстъпки, срещи с писатели и богата културна програма очакват посетителите на Пролетния базар на книгата пред НДК, който беше открит днес. Тази година участниците в изложението поставят акцент върху превръщането на ДДС от 9% върху книгите в постоянна мярка.

Думите рисуват нови светове, а пътешествията към тях ни променят. Достатъчно е да отворим нова книга. Някои от посетителите на Пролетния базар отдавна са избрали заглавията и очакват днешния ден с отстъпки.

С присъствието на едни от най-обичаните и четени български писатели е изпълнена културната програма. Автографи можем да получим от Георги Господинов, Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Елена Алексиева. Но смисълът от тези срещи винаги е в радостта от общуването между четящите хора.

Издателите използват Пролетния базар, за да настояват отново ДДС върху книгите да остане 9%.

"Рядко един български бранш може да бъде обединен толкова единодушно около една идея. Аргументите са достатъчно дълбоки, достатъчно общественополезни", заяви Красимир Лозанов, маркетинг директор на издателство "Жанет 45".

"Това като издатели ни дава възможност да издаваме по-качествени книги и да бъдем сигурни в инвестициите си. Само за една справка ще ви кажа, че процентът, който получава един автор от продажбата на книга, е между 12 и 15%. Затова е някак некоректно ДДС да е повече от това", допълни Кремена Димитрова, маркетинг директор на издателство "Колибри".

По темата ще има дебат на 2 юни. Вече е публикувана и онлайн петиция, която всеки може да подкрепи. Изложението продължава до неделя, а програмата утре е посветена на детския празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси се интересува от Ромелу Лукаку и Ерлинг Хааланд
Челси се интересува от Ромелу Лукаку и Ерлинг Хааланд
След десетилетия в разруха: Реставрират синагогата във Видин
След десетилетия в разруха: Реставрират синагогата във Видин