НОВИНИ

Любомир Дацов: 50 лв. за пенсионерите е популистка мярка

bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 31.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

"50-те лева на пенсионерите беше чисто популистка мярка на предишното правителство, която просто вдигна нивото на пенсията и аз не познавам политик в България, който ще отмени тази мярка, независимо, че е гласувана и са осигурени средства за първите 4 месеца", коментира в "Още от деня" финансистът Любомир Дацов.

По думите му и предишният, и сегашният финансов министър казват истината, само че единият казва 8 млрд., а сегашният казва, че реално разполага с 2 млрд.

"Тези 2 млрд. или това, което се нарича фискален резерв, това е резултатът в бюджета, но той нищо не казва - нито за отминалите дни, нито за следващите дни. Той е важен от гледна точка на това, че има някаква гъвкавост и когато си правиш разчетите напред, трябва да предвидиш определени разходи, защото те не са разпределени равномерно във времето", поясни Любомир Дацов.

Той добави, че няма нищо лошо, ако дефицитът в бюджета стане прекалено голям, да се вземат заемни средства.

"Всъщност самият бюджет е гласуван от Народното събрание със заеми, въпросът е да се мисли за утрешния ден и доколко трябва да се вземат такива заеми", заяви Любомир Дацов.

Финансистът обясни, че са били направени едни разходи, които служебното правителство не може да отмени.

"Бяха увеличени заплати, бяха дадени тези 50 лева, но всичко това не беше предвидено и не беше създаден буфер в самия бюджет", допълни Любомир Дацов.

Той посочи, че бюджетът и наследството действат около две години, след като се прекрати един мандат и добрите, и лошите неща, които се случват една година след това са следствие от предишното управление.

Според Любомир Дацов в случая старото правителство е направило много некоректен ход, правейки разходи, които е трудно да отмениш.

По думите му никой не казва в момента, че тези мерки са вече остарели и е необходимо да бъдат преструктурирани или премахнати.

Какво още каза Любомир Дацов вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатът на ресторантьора от "Капана": Не се е укривал от полицията
Адвокатът на ресторантьора от "Капана": Не се е укривал от полицията
От утре: Лекарствата по Здравна каса само с електронна рецепта
От утре: Лекарствата по Здравна каса само с електронна рецепта