НОВИНИ

Нови правила за пътуване от 1 юни

bnt avatar logo
от БНТ
06:56, 01.06.2021
5568
Чете се за: 04:07 мин.
Балкани
Слушай новината

Лятото почти дойде, а с това и организацията на летните почивки вече е в сила. И в тези дни на пандемична обстановка е важно да сме информирани какви са мерките в различните държави. Ето и ограниченията в някои от най-предпочитаните дестинации сред българите.

Поглед върху Турция

Изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигане в страната, остава, но от 1 юни на българо-турската граница при граничния пункт Капитан Андреево - Капъкуле влизащите в Турция чуждестранни граждани ще могат да си правят бърз PCR тест за COVID-19 срещу 110 турски лири (около 21 лева), а резултатът ще бъде готов за 30 минути. Не е необходим отрицателен PCR тест за ваксинираните с ваксината на "Пфайзер" и "Синовак". Изискването за представяне на негативен PСR тест като условие за качване в самолетите за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер и екипажите на въздухоплавателните средства.

Турция пуска българи без тест, ако са ваксинирани или преболедували

Румъния

Традиционно може и да не се предпочита за почивка, но пък сега много българи ще посетят страната, тъй като Букурещ тази година е домакин на Европейското първенство по футбол. Разрешеният капацитет за заетост на стадионите е 25%, или – стадионът в Букурещ ще побере около 12 000 футболни фенове. А иначе от днес ограничителните мерки в страната се разхлабват.

Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния актуализира списъка с рисковите държави.

"В момента България попада в третата, зелена категория, където зелената категория освобождава гражданите, които пътуват от България към Румъния, да предоставят каквито и да било документи. Свободно се влиза в момента от България в Румъния", обясни Синан Хебибов – заместник областен управител на Русе.

Свободно преминават границата и чуждите граждани, които са с постоянен адрес в България, или са пребивавали 14 дни в страната, при условие, че не идват от страна извън Европейския съюз.

Гърция

Традиционно Гърция е една от най-предпочитаните дестинации от българите, а и не само. Заради бързия темп на ваксинациите, а и заради предстоящия летен сезон страната отвори вратите си за туристи. За влизане в страната обаче остават в сила три условия:

Негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция; сертификат за ваксинация за коронавирус като трябва да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията или уверение за преболедуване или уверение за положителна диагноза за коронавирус.

Позволени са събитията нa открито, включително и концертите. Те се провеждат при 50% капацитет и само със седяща публика. Фитнесите също отвориха врати. През юни е възможно и увеличаване броя на присъстващите на сватби и кръщенета. В страната вече работят летните кина с максимален капацитет от 75%, както и игралните зали. Увеличен е и броят на пътниците, които може да се возят в такси - от двама на трима.

Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат в Европейския съюз за пътуване, който се предвижда да влезе в сила от 1 юли.

Текст: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От каква апаратура има нужда детската болница в София
От каква апаратура има нужда детската болница в София
Вижте къде трябва да шофираме по-внимателно
Вижте къде трябва да шофираме по-внимателно