НОВИНИ

Сърбия разхлабва мерките

сърбия разхлабва мерките
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:50, 31.05.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Удължено е работното време на кафенета и ресторанти и е увеличен броят на хората, които могат да посещават събития в Сърбия във връзка с подобряването на епидемиологичната обстановка, съобщиха от Националния кризисен щаб.

Според сръбското министерство на здравеопазването от началото на пандемията до понеделник 712472 граждани на страната са заразени с коронавирус, от които само 248 през последните 24 часа.

Общо 6865 са починали, през последните 24 часа - 11 пациенти. На фона на намаляване на заболеваемостта от 7 май затворените кафенета, ресторанти и барове вече са възобновили работата си до 22.00 часа.

По-рано през април беше разрешена работата на уличните зони на кафенета и ресторанти, както и търговски центрове.

Хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, потребителските служби и правителствените агенции работят. Носенето на маски на закрито и спазването на дистанция са задължителни.

"Баровете, кафенетата и ресторантите от 1 юни ще могат да работят до полунощ на закрито и на открито. Щандовете и павилионите ще могат да да преминат към денонощен режим. Научните и професионални конференции ще могат да събират до 200 участници вместо 100, както беше преди", каза на брифинг на щаба министърът на социалната защита Дария Кисич-Тепавчевич.

Тя допълни, че гражданите, които са ваксинирани, от вторник могат да кандидатстват на правителствения портал и да получат еднократна помощ от държавата в размер на 3000 динара (около 25 евро).

Премиерът Ана Бърнабич обяви миналата седмица, че над 45% от пълнолетното население в Сърбия, 7 милиона, са ваксинирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежите на Португалия са на полуфинал след мач с 8 гола
Младежите на Португалия са на полуфинал след мач с 8 гола
Бекенбауер при националите, тимът проведе занимание в Австрия
Бекенбауер при националите, тимът проведе занимание в Австрия