НОВИНИ

Омбудсманът се срещна с представители на стачкуващите служители на МВнР

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 11.01.2023
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
омбудсманът срещна представители стачкуващите служители мвнр
Слушай новината

Представители на стачкуващите служители в МВнР проведоха среща с омбудсмана Диана Ковачева във връзка с продължаващите стачни действия във ведомството.

Пред омбудсмана бяха представени развитията по ефективната стачка и невъзможността за нейното приключване чрез подписването на споразумение, с което да се затвърди частичен успех и да бъдат търсени варианти за разрешаване на натрупаните проблеми в трудовите правоотношения в системата на МВнР.

Омбудсманът Ковачева бе запозната с развитието на колективния трудов спор, както и с трудностите на стачкуващите да водят ползотворен диалог с ръководството на МВнР по исканията на служителите, приключването на ефективните стачни действия и преминаването към нормален трудов режим.

На срещата са обсъдени действащите нормативни и подзаконови нормативни актове, регулиращи трудовоправния статут на служителите в системата на МВнР. Представителите на двете институции споделиха общо мнение, че нормативната уредба е остаряла и не отговаря на съвременното развитие на обществените отношения в сектор "Външна политика".

От страна на омбудсмана бе изразена принципна подкрепа за провеждане на законодателна инициатива за адекватно и съвременно уреждане на трудовоправния статут на служителите в Дипломатическата служба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Стара Загора отново не реши да екстрадира ли в Германия българин, работил в колцентър
Съдът в Стара Загора отново не реши да екстрадира ли в Германия българин, работил в колцентър
Уволняват лекарката от Спешния център във Враца след катастрофата със загинало дете
Уволняват лекарката от Спешния център във Враца след катастрофата със загинало дете