НОВИНИ

Омбудсманът сезира КФН заради жалби на граждани срещу "Електрохолд Продажби"

диана ковачева новата наредба парното гарантира справедливи сметки
bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 31.03.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов заради жалби на граждани срещу "Електрохолд Продажби" EАД, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Гражданите сигнализират, че без тяхното знание и съгласие при заплащане на месечната сметка за използваната електроенергия през касите на EasyPay или FastPay им се удържа месечна вноска от 2 лева по застраховка "ЕлектрозаЩИТа". Проблемът е, че хората разбират за това, едва след като са си платили задължението.

Ковачева настоява пред председателя на КФН да бъде извършена проверка по компетентност на дейността на "ЗД Евроинс" АД и "Електрохолд Продажби" EАД във връзка с въпросната застраховка "ЕлектрозаЩИТа".

Омбудсманът подчертава, че от сайта на "Електрохолд Продажби" е видно, че "ЕлектрозаЩИТа" e доброволна имуществена застраховка, която осигурява покритие на щети върху битови електроуреди, предизвикани от късо съединение, токов удар и пренапрежение в електрическата мрежа вследствие на мълния.

Според обществения защитник в сайта на дружеството е посочено още, че "ЕлектрозаЩИТа" е съвместен продукт на "ЗД Евроинс" и "Електрохолд Продажби" и е предназначена само за битовите потребители на "Електрохолд Продажби". При справка в сайта на застрахователното дружество, в раздел "Информационни документи за застрахователни продукти" се установява обаче, че няма публикувани такива за застраховка "ЕлектрозаЩИТа".

Общественият защитник обръща внимание, че съгласно Общите условия, застрахователят "ЗД Евроинс" сключва със застраховащия "Електрохолд Продажби" договори за застраховане на битови електроуреди, които се намират в недвижим имот със съответната точка на доставка, във връзка с който има сключен договор и клиентски номер за продажба на електрическа енергия със застраховащия.

Диана Ковачева допълва, че за прекратяването на застрахователното покритие на сертификата се посочва, че същото може да стане в деня на заплащане на първа вноска - на касата в същия офис на платежния оператор, в който е извършено плащането, а във всички останали случаи – като се подаде писмено уведомление до застрахователя, считано от датата на изтичане на месеца, за който е платена вноска от застрахователната премия.

Омбудсманът е категорична, че такова поведение на монополист е недопустимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов стана почетен гражданин на Банско
Алберт Попов стана почетен гражданин на Банско
Как върви ремонтът на бул. "Ломско шосе" (Снимки)
Как върви ремонтът на бул. "Ломско шосе" (Снимки)