НОВИНИ

Омикрон обърква празнични планове по целия свят. Очакват се нови мерки в Европа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:08, 26.12.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Омикрон продължава да променя плановете за празнични пътувания - за днес са отменени 1500 полета по цял свят. Сумарно - от 24 декември до днес те вече са над 5900 като се очаква по летищата да има проблеми и утре.

Новият щам става доминантен във все повече европейски държави. Очаква се да бъдат въведени нови, по-строги мерки в опит да се ограничи разпространението на заразата.

Най-засегнати са летищата в САЩ и Китай. Основната причина за отмяната на полети е липсата на персонал, който е болен или под карантина. Авиокомпаниите приканват всички, които има резервации да следят сайтовете на летищата и на авиопревозвачите. Натоварено движението край централната жп гара във Вашингтон, въпреки, че мнозина са се вслушали в призива на властите и няма да пътуват по празниците.

"Не се чувствам сигурен и няма да пътувам. Реших да не се прибирам у дома. Опитвам се да си седя вкъщи, да си почивам. И мисля, че това трябва да направят всички", казва Клинтън Робинсън.

Отвъд океана, след Португалия, Омикрон вече е доминантен и в Белгия. Според местни медии очаква до края на годината той да обхване над 90% от новите инфекции в страната. Все още е не е ясно дали ще бъдат въведени нови ковид мерки.

Във Франция броят на заразените надмина 100 000 за ден. Утре се очаква френският президент Еманюел Макрон и министри да обсъдят нови мерки срещу разпространението на Омикрон. Здравните власти вече препоръчаха на пълнолетните граждани да се имунизират с подсилваща доза три месеца след първоначалната ваксинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща НАТО - Русия за ситуацията в Украйна ще се проведе през януари
Среща НАТО - Русия за ситуацията в Украйна ще се проведе през януари
На „Боксинг дей“ в Англия си подаряват футбол
На „Боксинг дей“ в Англия си подаряват футбол