НОВИНИ

ООН: Близо 10 000 граждани са убити в Украйна

оон близо 000 граждани убити украйна
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:00, 15.08.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Върховният комисариат на ООН за правата на човека съобщи, че от началото на войната в Украйна са регистрирани близо 10 000 смъртни случая на цивилни.

Нов доклад, публикуван днес, сочи, че има 9444 смъртни случая и 16 940 пострадали, откакто Русия започна инвазията си в съседна Украйна през февруари 2022 година. Общо 500 деца са убити, но действителният брой вероятно е много по-висок, отбелязва ДПА. Върховният комисариата на ООН за правата на човека подчерта, че данните не са точни, тъй като от много райони липсва информация.

Това важи най-вече за градове като Мариупол, Лисичанск или Северодонецк, които бяха окупирани от руските сили след дълъг период на ожесточени сражения, което прави събирането на данни по-трудно. Киев също се опасява, че са убити хиляди или десетки хиляди украинци повече от официално регистрираните.

Според потвърдените данни на ООН, по-голямата част от хората - 7339 от тях - са загубили живота си в райони на Украйна, които са обстрелвани от Русия. В регионите, окупирани от руските войски, са убити 2105 души.

В източните Донецка и Луганска област, където се водят сражения, има много повече жертви и от двете страни на фронта, отколкото в столицата Киев, Централна и Западна Украйна.

Докладът на ООН сочи, че повече убити граждани е имало в първите месеци на войната, а през пролетта и лятото на 2023 г. между 170 и 180 цивилни губят живота си всеки месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадона започна репетиции за подновяване на турнето си
Мадона започна репетиции за подновяване на турнето си
Свлачища и кални потоци заляха италианския град Бардонекия
Свлачища и кални потоци заляха италианския град Бардонекия