НОВИНИ

ООН: Нивото на бедност в Афганистан може да стигне 97% през 2022 г.

оон нивото бедност афганистан стигне 2022
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:45, 10.09.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Нивото на бедност в Афганистан може да се повиши до средата на следващата година до 97%. Причината за това е свиването на БВП в резултат на нарушаване на търговските връзки и проблеми с финансовата система. Това се казва в доклад на Програмата за развитие на ООН.

Специалистите на международната организация са съставили четири сценария за развитие на събития, при които намаляването на реалния БВП на страната може да варира от 3,6% до 13,2%.

"Смяната на властта в страната след 15 август доведе до сериозна икономическа нестабилност и атмосфера на несигурност. Нарушаването на връзките на вътрешния и международните пазари се отрази негативно и доведе до повишаване на разходите", се казва в доклада.

Американските власти замразиха активите на централната банка на Афганистан, "включително повече от 9 милиарда долара резерви, намиращи се в САЩ", се казва в документа.

„Потоците от чуждестранна помощ, инвестиции и търговия почти спряха, което предвещава тежко финансово положение за страна, в която чуждестранната помощ покрива 75% от бюджетните разходи през последните години“, пише в доклада на ООН.

Освен това Афганистан е изправен пред продължителна суша и негативното въздействие на пандемията, според уебсайта на Програмата за развитие на ООН.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдбата раздели приятели, не съперници: Ален Делон се прости с Жан-Пол Белмондо (Снимки)
Съдбата раздели приятели, не съперници: Ален Делон се прости с Жан-Пол Белмондо (Снимки)
УЕФА глоби ЦСКА за "неправилно поведение" към Виктория (Пилзен)
УЕФА глоби ЦСКА за "неправилно поведение" към Виктория (Пилзен)