НОВИНИ

ООН: Повече от половината ливанци ще изпитат недостиг на храна

оон повече половината ливанци изпитат недостиг храна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 30.08.2020
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Над половината от населението на Ливан ще се сблъска с остър недостиг на храна до края на тази година. Причината е опустошителният взрив на пристанището в столицата Бейрут, който уби 190 души, рани над 6500, разруши половината сгради в града, а много хора останаха без дом.

Според анализи на Икономическата и социална комисия на ООН за Западна Азия рязкото обезценяване на валутата в страната и свързаните с коронавируса ограничения още повече допринасят за тежкото финансово положение в града.

„Повече от половината от населението на страната е изложено на риск да не успее да достигне до основните си хранителни нужди до края на годината“, се казва в прессъобщение на Комисията.

Според комисията на ООН, тежката ситуация в Ливан, който силно разчита на вноса на храни, е следствие на голямата експлозия в пристанището на Бейрут, - основната логистична точка на страната за внос на всички стоки.

След взрива ливанската лира се обезцени със 78 процента, а допълнително наложените мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса още повече спъват икономиката.

"Трябва да се предприемат незабавни мерки за предотвратяване на хранителна криза, като въвеждането на мониторинг върху цените на храните, въвеждане на максимални цени на стоките от първа необходимост, и насърчаване на директните продажби от местните производители към потребители", заяви изпълнителният секретар на Комисията на ООН Рола Дашти.

Дашти също призова ливанските власти да възстановят силозите на пристанището в Бейрут като основното хранилище на зърно в страната, да подкрепят търговията със селскостопански продукти и да осигурят доставката на основни лекарства за уязвимото население.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов пропусна да вдигне титлата в Познан
Димитър Кузманов пропусна да вдигне титлата в Познан
Великобритания планува сериозен ръст на данъците
Великобритания планува сериозен ръст на данъците