НОВИНИ

Опашки от автомобили на Малко Търново заради инфраструктурен проблем

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
12:29, 11.05.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Километрични опашки от автомобили на българо-турската граница при "Малко Търново" изнервят шофьорите. Причината - колите и автобусите се движат в едно платно, което създава проблеми. В почивните дни стотици българи и румънци пътуват към Турция и им се налага да чакат с часове.

Огромните опашки от коли и автобуси са обичайна гледка за българо-турската граница при "Малко Търново". Проблемът е от 20 години и е свързан с организацията на движението.

По време на Великденските празници се образуваха километрични опашки, може би над 3 км., а пътниците бяха блокирани в колите си над 5 часа.

Въпреки по-малкото автомобили вече проблем все пак има. 10 коли чакат един час, за да преминат границата. Автомобили и автобуси първоначално се редят на опашка в две ленти за движение. След минаване на паспортен контрол обаче потокът се свързва в една лента и се образува голяма тапа.

"Тук има две платна. Едното е за леки автомобили, а другото за автобуси. 5 метра по-късно става само едно платно и автобусите застават в лентата за автомобилите и се получава тази тапа и така до турското КПП става бавно придвижването", каза Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново.

Пътниците са свикнали с опашките.

"Чакали сме. Особено, когато дойде сезона. Тогава много хора пътуват особено от България. Ходят на туризъм или на покупки", обясни Симеон. "Понякога се е случвало по 2 - 3 часа примерно".

"Искаме, не искаме трябва да се изчака, защото трафикът е много голям. От Румъния имаме, от България си имаме пътуващи. Тогава се чака", обясни Редван.

"Почивни дни, когато са празници обикновено се чака между 5 - 6 часа, а има случаи, когато чакат и повече от 8 часа", сподели Илиян Янчев.

За да се реши проблемът преди дни започна процедура по разширяване на граничния пункт.

"Тук са необходими още две платна. Необходимо е още по една будка да има, където да работят служители. Така ще бъде много улеснено", допълни още Илиян Янчев.

Турция вече е готова с проект за разширение на пункта, чака се решение от българска страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормализира ли се ситуацията на гара Север след дългите закъснения на влаковете?
Нормализира ли се ситуацията на гара Север след дългите закъснения на влаковете?
Спортни новини 11.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 11.05.2024 г., 12:20 ч.