НОВИНИ

Опасно време в цялата страна заради снеговалеж и вятър

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:53, 20.01.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Опасно време в цялата страна заради снеговалеж и вятър. В 14 области в Западна, Северна и Южна България е обявен оранжев код, а в другите райони кодът е жълт. През нощта валежите ще започнат да спират и утре ни очаква спокойно време.

В София снежната покривка е малка и за момента няма проблеми в движението. Няма аварирали коли. Улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт, се обработват със смеси срещу заледяване. На терен от 5 часа сутринта са 147 снегопочистващи машини, съобщи директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков. Първо са обработени районите близо до Витоша. В планината се допускат само автомобили с вериги, почистени и опесъчени са участъци от двата пътя "Драгалевци" - "Алеко" и "Бояна" - "Златни мостове". От Столичната община напомнят на шофьорите да тръгват само с подготвени за зимни условия коли и да карат внимателно.

"Обработени са улиците с масов градски транспорт, както виждате в момента снеговалежът продължава, очаква се интензивен около и след обяд, като в края на деня да спира. В готовност са фирмите като в Столичния инспекторат има екипи, които проверяват обстановката на момента. Всичко се следи и наблюдава така, че ако има допуснати нарушения и непочистени участъци фирмите ще бъдат санкционирани. В момента се почистват тротоари, почистени са и спирките на масовия градски транспорт. При валеж през целия ден спирките се почистват периодично - това също ще го контролираме. След спиране на снеговалежа, ако има установени непочистени спирки санкцията за всяка спирка е 2000 лева", каза Николай Неделков, директор на Столичния инспекторат.

Благоевград
Гъста мъгла и сняг има по магистрала "Струма". На проходите "Предела" и "Юндола" е въведено ограничение за камиони над 12 тона. В Кюстендилско, където за днес е обявен оранжев код, за момента няма въведени ограничения за движение. В долините на Рила и Пирин има опасност от лавини. От Планинската спасителна служба съветват туристите да се движат в обозначените и обезопасени места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков и Габриел: Работим за влизане в eврозоната от 1 януари 2025 г.
Денков и Габриел: Работим за влизане в eврозоната от 1 януари 2025 г.
Радослав Янков преодоля квалификацията в паралелния слалом на Световната купа в Пампорово
Радослав Янков преодоля квалификацията в паралелния слалом на Световната купа в Пампорово