НОВИНИ

Опитът на Джокович срещу енергията на Алкарас в битка за трофея от Уимбълдън

Финалът на Уимбълдън започва в 16:00 часа наше време.

Станко Димов
от Станко Димов
11:17, 14.07.2024
Чете се за: 05:35 мин.
Спорт
Джокович и Алкарас
Снимка: X / Wimbledon

Новак Джокович и Карлос Алкарас ще се срещнат за втора поредна година на финала на Уимбълдън.

Преди 12 месеца испанецът превзе централния корт и след победа в 5 сета сложи край на доминацията на Джокович в западен Лондон. Тогава финалът продължи 4:42 часа, а испанецът стана едва четвъртият активен тенисист, който е триумфирал на Уимбълдън след Рафаел Надал, Анди Мъри и Новак Джокович. Освен това Алкарас сложи край на серията на Джокович от 4 последователни титли в турнира (2018-2022).

С достигането си до финала през 2024 г. Алкарас стана четвъртият в Оупън ерата, който достига до два или повече финали на Уимбълдън преди да е навършил 21 г. Испанецът никога не е губил във финал в Шлема (3-0), а преди месец на „Ролан Гарос“ стана най-младият, който е спечелил титли от Шлема на всички настилки.

Ако успее да победи Джокович в неделя, Алкарас ще стане едва шестият, който печели последователно „Ролан Гарос“ и Уимбълдън, като ще се присъедини към Род Лейвър, Бьорн Борг, Рафаел Надал, Роджър Федерер и Новак Джокович.

„Да спечелиш трофей от Големия шлем е трудна задача. Също както и да направиш промяна от игра на клей към трева – тотално различни настилка“, коментира Алкарас в навечерието на финала.

„Нека да кажем, че ще се опитам да го направя и да се присъединя към краткия списък от тенисисти, които са печелили последователно в Париж и Лондон. Знам, че това ще бъде изключително трудно и огромно предизвикателство пред мен, но мисля, че съм готов“, категоричен е испанецът.

В същото време Джокович ще се опита да вземе реванш за поражението от Алкарас преди 12 месеца, което му попречи да се изравни с Роджър Федерер по брой спечелени титли от Уимбълдън – 8. Ако успее да спечели днес, сърбинът, 37 годишен, ще се превърна в най-възрастният шампион в историята на турнира и ще добави рекорден 25-ти трофей от Големия шлем в изумителната си кариера.

„Той вече ме победи тук в невероятен петсетов трилър. Не очаквам нищо по-различно, освен здрава битка на корта. Той е завършен играч, така че ще трябва да покажа най-добрия си тенис, за да успея да го победя“, коментира Джокович.

В неделя те ще се изправят един срещу друг за шести път, като сърбинът води с 3-2 победи в преките двубои. От началото на турнира Джокович се представя силно, като загуби едва два сета по пътя към 10-яи си финал в „Ол Ингланд Клъб“.

„Имах големи колебания преди турнира. Дойдох в Лондон 8 дни преди старта на двубоите и нямах представа дали ще мога да взема участие или не. До последния възможен момент си оставях отворена вратичка. Изиграх няколко тренировъчни сета срещу топ тенисисти и видях, че съм в добра форма и мога да играя“, коментира Джокович.

„Още преди турнира казах, че ако не усещам, че имам сили да спечеля титлата, изобщо няма да участвам. Изключително благодарен съм на всеки един човек от моя отбор за оказаната подкрепа“, каза още сърбинът, който само преди няколко седмици претърпя операция на коляното на десния крак, но бързо успя да се върне в топ форма.


За Джокович това ще бъде 37-мо участие на финал в турнир от Големия шлем и определено опитът е на негова страна. Сърбинът обаче знае по-добре от всеки колко е трудно да победиш Алкарас.

„Той има много добре балансиран живот на и извън корта. Отличен пример е за останалите млади момчета в Тура. Има страхотен екип от хора около него, споделя страхотни семейни ценности. Много е харизматичен и винаги е усмихнат. Точно затова хората го харесват. Той е един от най-великите спортисти на 21 годишна възраст. В бъдеще ще видим още много от него, няма съмнение в това. Ще спечели още много титли от Големия шлем, но се надявам да не взема тази в неделя“, добави Джокович.

Финалът на Уимбълдън започва в 16:00 часа наше време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Шокирани сме от ужасяващата атака срещу бившия президент Доналд Тръмп
МВнР: Шокирани сме от ужасяващата атака срещу бившия президент Доналд Тръмп
Кирил Петков: Стрелбата срещу Доналд Тръмп е недопустим акт
Кирил Петков: Стрелбата срещу Доналд Тръмп е недопустим акт