НОВИНИ

Оправдателните присъди на Дянков, Трайков и Прокопиев влизат в сила

оправдателните присъди дянков трайков прокопиев влизат сила
bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 11.05.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Двуседмичният законов срок за протест на оправдателната присъда на Апелативния специализиран наказателен по делото "ЕВН" изтече на 5 май. Прокуратурата не е обжалвала решението. По този начин оправдателната присъда за всички обвиняеми влиза в сила и делото "ЕВН" приключва окончателно.

Делото "ЕВН" е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури - бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо Трайков, издателят на независимите медии "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Освен тях обвиняеми бяха трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Потвърдиха оправдателните присъди на Прокопиев, Дянков и Трайков по делото "ЕВН"

Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания "ЕВН" на Българска фондова борса през 2011 година. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа.

Съдебните решения на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция, категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Ганев към националките: Това е годината на женския волейбол
Любо Ганев към националките: Това е годината на женския волейбол
Мирослав Боршош е новият зам.-кмет по култура в София
Мирослав Боршош е новият зам.-кмет по култура в София