НОВИНИ

Оправдателните присъди по делото "Октопод" влязоха в сила

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:00, 19.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Оправдателните присъди по делото известно като "Октопод", влязоха в сила. Прокуратурата не ги е обжалвала пред Върховния касационен съд.

Така окончателно са оправдани Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера и Кирил Топалов.

Процесът продължава само срещу Марчело Джотолов и Янко Попов, които бяха осъдени от Апелативния специализиран наказателен съд на по три години условно за изнудване на бившия полицай Николай Динков и те обжалват присъдата си.

Алексей Петров и съпроцесниците му бяха арестувани при операция "Октопод" през февруари 2010 г. Тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов наричаше Алексей Петров с прозвището "Трактора" и твърдеше, че е един от най-влиятелните хора у нас и е замесен в рекет и изнудване.

Пресцентърът на МВР пък разпространи кадри на Петров с белезници по очи на земята. Тогава бяха арестувани и братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците, но по-късно те отпаднаха от делото.

Братята, заедно с Алексей Петров и Антон Петров, осъдиха България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Съдът прие, че широко отразените в медиите полицейски операции са довели до нарушаване на забраната за изтезаване, презумпцията за невиновност, правото на справедливо процес, зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Първоначално подсъдим беше и бившият прокурор от ВКП Цеко Йорданов, но той отпадна от делото и също осъди България в Страсбург.

Български съд пък присъди общо 1 милион и 200 хиляди лева обезщетение на "Голд лизинг" и "Кепитъл лизинг". Фирмите бяха посочени от разследващи като подозирани за връзки с организираната престъпна група "Октопод".

Обвинителният акт срещу Алексей Петров и останалите първо беше внесен в Софийския градски съд и процесът стартира там. След като съдия Румяна Ченалова беше уволнена, делото тръгна отначало. Тогава беше прехвърлено в Специализирания наказателен съд заради смяната на подсъдността на делата срещу организирани престъпни групи.

На първа инстанция, през ноември 2018 г., Алексей Петров, Антон Петров - Хамстера и Кирил Топалов бяха оправдани. Марчело Джотолов и Янко Попов получиха условни присъди.

В началото на юли Апелативният специализиран наказателен съд потвърди изцяло решението на първата инстанция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова стана "Посланик на дестинация България" (Снимки)
Мария Бакалова стана "Посланик на дестинация България" (Снимки)
Мъж загина в тежка катастрофа край Карнобат
Мъж загина в тежка катастрофа край Карнобат