НОВИНИ

Осем месеца жителите на павликенското село Дъскот са без интернет

Проблемът затруднява работата на кметството и пощата

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Павел Петров
08:31, 06.08.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

От осем месеца жителите на павликенското село Дъскот са без интернет, което затруднява работата на кметството и пощата. А тези, които изкарват прехраната си онлайн, са принудени да се изнесат на хотел в региона, за да не загубят работните си места. Жалбите на потърпевшите до мобилния оператор засега са без резултат.

Николай Митев – кмет на с. Дъскот: "Пак няма интернет, когато дойде, тогава започваме да работим. Кметството е в задънена улица."

Липсата на интернет в селото, не само пречи на работата на кметството и пощата, но и възпрепятства хората тук дори да вземат своите пенсии.

През октомври миналата година мобилен оператор придобива интернет мрежата на Дъскот от друга фирма и проблемите на местните жители започват.

- 9 дни нон стоп нямахме интернет, човек нито може да прави онлайн банкиране, нито да поддържа бизнес, нито да прави обучение, нито да работи онлайн. Някои от нас им се наложи да се преместят на хотел, за да може да си продължат работата, което струва пари."

Земеделци и адвокати също търпят загуби заради липсата на интернет в селото.

Христо Петров – земеделец: "Всичките причини, за да нямам интернет, бях изкаран виновен аз. Първо, че рутерите ми не ставали, след това антената била зад някакъв орех. Последствията този месец специално са не навреме подадена декларация по ДДС, което води до санкции."

Дора Пощакова - адвокат: "Всички клиенти между Испания и България, няма да може да има обслужване. Надявам се да се реши проблема."

Липсата на интернет обаче не пречи сметките на абонатите за услугата да се повишават.

Владислав Цветков: "На всеки два-три месеца се повишава с един лев за интернет, който не получаваме през повечето време."

Хората от селото настояват за интернет с добро качество, без монопол върху IT услугите в страната.

Иван Маринов: "Искаме и също така обезщетение, което не е за месец, а някакво справедливо.‘"

От мобилния оператор изпратиха официално становище до БНТ, в което твърдят, че до седмици ще приключат с подобряването на инфраструктурата, а за по-доброто качество на интернет връзката увеличават капацитета на преноса до три пъти. Заради причинените неудобства хората ще бъдат обезщетени с безплатна едномесечна такса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победоносен дебют за Димитър Митов с екипа на Абърдийн в Шотландия
Победоносен дебют за Димитър Митов с екипа на Абърдийн в Шотландия