НОВИНИ

"Осемте джуджета" - задкулисието в правосъдието или просто една приятелска компания се събира на вечеринки

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:49, 04.06.2023
9479
Чете се за: 07:07 мин.
Сигурност и правосъдие
осемте джуджета задкулисието правосъдието просто една приятелска компания събира вечеринки
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Малкият столичен ресторант "Осемте джуджета", сгушен в две тихи улички, нашумя преди около три години. Тогава разследване на Антикорупционния фонд (АКФ) излезе с твърдения, че на това място се извършва търговия с влияние в съдебната система. Дори повече - посочиха се факти, че там се организират изнудвания, уговарят се "разследвания - бухалки", решават се арести на хора, дори се крадат бизнеси с въздействие върху съдии от търговските колегии на Окръжните и Апелативните съдилища.

  • Казусът "Изамет"

Тогава нашумя и случаят с кражбата на асансьорния завод в Дупница "Изамет". Официално се твърдеше, че случаят е семеен спор между наследници. Пред медиите тогавашният собственик на групата "Изамет" Илия Златанов разказа как в Правителствена болница в присъствието на адвокати, Любена Петрова (тогава все още съпруга на Петър Петров) и нотариус Ивчева е бил принуден да подпише договор за прехвърляне на дружествените си дялове на родения през 1996 г. боксьор Кристиян Христов за сумата от 5000 лв., както и множество други документи. Кристиян Христов е шофьор и момче за всичко на Петьо Еврото.

"Антикорупционният фонд" публикува поредна част от разследването си, наречено "Осемте джуджета"

  • Кой е Петьо Еврото

Ресторант "Осемте джуджета" се оказа собственост на Петър Петров, известен още като Петьо Еврото, бивш шеф на столичното следствие. Петров нашумя покрай разследването, завършило с оправдателната присъда за подкуп на бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. В мотивите си ВКС уличи Петър Петров в "провокация към подкуп" в случая с Цонев, Сантиров и Попов.

Окончателно: Цонев, Попов и Сантиров са невинни за подкуп

Въпреки че това е престъпление, през 2015 г. Висшият съдебен съвет позволи на Петров да напусне съдебната система, при това без дисциплинарно дело и без наказателно производство.

ВКС оправда Цонев, Сантиров и Попов

През годините аферата "Осемте джуджета" периодично влиза във фокуса на медийното внимание с действия по различни разследвания, свързани с баща и син Илия и Явор Златанови, които спорят помежду си за собствеността върху групата компании "Изамет".

  • Любена отвори кухнята на "Осемте джуджета"

Последната седмица "Осемте джуджета" отново влезе в новинарския поток. Този път обаче ролите се смениха и кухнята на аферата беше открехната. С интервю пред АКФ излезе бившата съпруга на Петър Петров - Любена Павлова. Като пряк свидетел тя разказа, че в ресторант "Осемте джуджета" са се решавали десетки, дори стотици съдби.

Павлова определя схемата за търговия с влияние и изнудване, ръководена от бившия ѝ съпруг, като "тържище на бъдеще" - кариерно, финансово и всякакво. Според нея влиянието на Петьо Еврото върху съдебната система било значително. Той можел да определя развитието на дела, преписки и човешки съдби чрез система за корумпиране и ракет на магистрати, потвърждава в интервюто си Павлова. Бившата съпруга на Еврото твърди още, че определени хора от съдебната система са били на "абонамент" в ресторанта на Петров, като освен заплатата от държавата, те са получавали и заплата от Петьо Еврото, нещо като "втори стълб", по думите на Павлова.

Бившата съпруга на Пепи Еврото: Магистрати и полицаи вземаха пари

Едни взимали от Петров по 2000 лв., други по 5000, 10 000 или 20 000, твърди бившата съпруга. Сред посетителите на "Осемте джуджета" имало съдии, прокурори и следователи, както и полицаи. Павлова разказва още, че в ресторанта идвали и членове на ВСС - и на сегашния, и на предишния състав при това далеч не само, за да вечерят.

Според Павлова "Осемте джуджета" е бил "единственият ресторант, в който отиваш да получаваш пари, а не да даваш". Според бившата съпруга на Петров всички магистрати, които са идвали в ресторанта на Петьо Еврото, са били снимани и записвани. В интервюто си Павлова споменава само две имена - това на бившата градска прокурорка на София Емилия Русинова и на зам. главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, когото сочи като много близък семеен приятел на Петър Петров.

Павлова твърди още, че заплашителното писмо, с което от главния прокурор е поискано да си подаде оставката, е било написано и изпратено именно от Петър Петров.

Задържаха свързан с аферата ,,Осемте джуджета” преди да даде пресконференция (ВИДЕО)

Бившият боксьор и сегашен формален собственик на дружествата "Изамет" Кристиян Христов изненадващо обяви, че дава пресконференция в БТА, за да разкаже пред журналисти, че го е страх от Любена Павлова, която го била "поръчала".

Преди да влезе в БТА обаче Христов беше арестуван от ГДБОП, а по-късно му беше повдигнато обвинение за незаконно използване на специално техническо средство, с което е правил записи на разговори. Според разследващите именно Христов записвал разговорите на Петров с негови събеседници, включително магистрати. Задочно с обвинение за незаконно подслушване е и самият Петър Петров, който при полицейска акция изчезна и сега се издирва чрез Интерпол.

Официално: Петьо Петров - Еврото е обявен за общодържавно издирване - подробности за вчерашната акция

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еден Азар също се раздели с Реал Мадрид
Еден Азар също се раздели с Реал Мадрид
"Капачки за бъдеще" с кампания за доброволното кръводаряване
"Капачки за бъдеще" с кампания за доброволното кръводаряване