НОВИНИ

Още двама митрополити оттеглиха подкрепата си от спорната наредба за избор на митрополити

Това става ясно от обща позиция на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и на Врачанския митрополит Григорий

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:46, 06.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
нова методика светият синод избира митрополити
Слушай новината

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий оттеглиха подкрепата си от спорната наредба за избор на митрополити. Това става ясно от съобщение на Светия Синод. Наредбата предвижда изборът на нов митрополит да става само с гласовете на членовете на Светия Синод. Досега на първи тур право на глас имаха и миряните и клира от съответната епархия.

С тях митрополитите, които оттеглят подкрепата си от наредбата стават шест. Позицията на митрополит Йоан и митрополит Григорий споделят и митрополитите Йосиф, Гавриил, Серафим и Даниил. В защита на промяната са седем митрополити - Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Плевенски Игнатий, Западно и средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Силистренски Яков.

Митрополит Йоан е наместник на овдовялата Сливенска епархия и отговаря за избора на митрополит там.

Ето цялата позиция:

"Последните дни сърцата ни са изпълнени от голяма духовна тревога, защото настъпи огромно разделение сред вярващите човеци от родната ни света Църква. Намираме се в особено благоприятно време на опомняне, когато се нижат дните на третата подготвителна Неделя към Великия пост.

„Църквата е общият дом на всички“, казва свети Йоан Златоуст (Из Беседа към Евангелието според Матей, XXXII, 6, в: Творения, Том VII, с. 370). Към благоустрояването на този наш общ дом сме призвани всички ние, православните християни, независимо от нашето служение и чин в Богочовешкия организъм. Същият свети отец пише: „Църквата не познава разлика между владика и служител“ (Из Беседа към посланието на свети апостол Павел до Филимона, I, 1, в: Творения, Том XI, с. 917).

Грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честно свещенство и вярващ народ.

В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки. Такова едно прибързано решение, което предизвика голямо смущение сред църковния народ, беше приетата на заседанието на Св. Синод на БПЦ–БП на 24 февруари т.г. „синодална наредба“. По нея се произнесоха авторитетни юристи и други специалисти, които констатираха сериозни проблеми с оглед на досегашната практика, на Устава на БПЦ–БП и на държавното законодателство. Стана ясно, че подобна наредба не може да бъде приета и приложена.

В името на любовта, мира и единството на Българската православна църква, както и за избягване на всяка съблазън и смут у народа Божи, заявяваме, че оттегляме своята подкрепа за приемане на синодалната наредба.

Първият човек, който е влязъл в Рая е бил разбойникът. И първият човек, който отишъл в ада е бил апостол на Христос. И начинът, по който се е случило всичко това, е голям урок за нас. Затова човек никога не трябва да се отчайва или поставя кръст на някой друг. Ние, братята архиереи, трябва да намерим общоприемливо решение, съобразно с Устава на БПЦ, в братско единодушие и за доброто на светата Църква. Призоваваме вярващият народ към усърдна молитва за преодоляване на възникналото смущение и за възстановяване на църковния мир".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Донев е във втория кръг на турнир в Иран след успех над Самуил Конов
Габриел Донев е във втория кръг на турнир в Иран след успех над Самуил Конов
ЕС иска създаване на морски хуманитарен коридор за Ивицата Газа
ЕС иска създаване на морски хуманитарен коридор за Ивицата Газа