Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Още двама от обвиняемите за разпространение на педофилски материали остават в ареста

от БНТ
18:14, 20.11.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
обвиненият педофилия пастор сливен отива съд финансови измами
Слушай новината

По искане на Районна прокуратура – Елин Пелин двама обвиняеми от с. Нови хан за разпространение на порнографски материали с участието на непълнолетни лица остават в ареста.

С.Г. (на 42 години) и Цв.Г. (на 40 години) са братя и са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление, което е с изключителна степен на обществена опасност.

Деянието е квалифицирано по чл. 159, ал. 4, т. 1, вр. ал. 2 от НК.

По-рано днес съдилищата в Стара Загора и Девня оставиха в ареста други двама от обвинените за разпространение на педофилски материали.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че в жилище в с. Нови Хан, община Елин Пелин, С.Г. и Цв.Г. разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали - клипове и снимки, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, видимо изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст, посочват от прокуратурата.

За целта С.Г. използвал преносим компютър и мобилен телефон, посредством инсталирани програми – Bit Torrent клиенти, и чрез профил в електронна поща.

Неговият брат – обвиняемият Цв. Г., извършвал престъпното деяние чрез мобилен телефон и програмата за обмен на незабавни съобщения Телеграм.

По делото са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е компютърно-техническа експертиза, разпитани са свидетели. Установени са множество мултимедийни файлове и файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открити са инсталирани приложения, използвани за тяхното разпространение до други лица.

Съдът прие доводите на Районна прокуратура – Елин Пелин за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, да осуетят разкриването на обективната истина по делото и да се укрият.

Обвиняемите С.Г. и Цв.Г. са задържани на 18.11.2022 г. в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Тя се проведе в няколко града в страната с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шефът на "Джемкорп": Меморандумът е прекратен и нямаме никакви претенции към България
Шефът на "Джемкорп": Меморандумът е прекратен и нямаме никакви претенции към България
Младен Кръстаич и възпитаниците му са доволни от изявите на тима
Младен Кръстаич и възпитаниците му са доволни от изявите на тима