НОВИНИ

Още една близка на лекарката от София е заразена с коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 13.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Два нови случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани през изминалото денонощие в Кърджали. Така общият брой на заболелите в областта става 33.

13 от тях са свързани с лекарка от "Пирогов", която се прибрала в отпуск в родното си село. За две седмици тя се е срещнала с много хора.

Първоначално лекарката не е знаел, че е носител на заразата, но след позитивния тест за коронавирус, се е опитала да укрие информация от здравните власти.

Вчера в Кърджали са направени 120 проби. Регистриран е нов случай - жена, близка на лекарката от "Пирогов". Тя е служител на шивашка фирма в село Черноочене.

Д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ- Кърджали: Всички са изследвани.Те са 35 жени, които работят там. Всъщност целият персонал и собственикът влиза в тая цифра. Нямаме друг случай. Само един е. Цехът е спрян, докато се извършат дезинфекционни мероприятия. Ще бъде отворен в понеделник. Издирени са контактните на новия случай.

Всички контактни на новите болни са поставени под карантина. До момента е установено, че голяма част от новозаболелите са заразени от 28-годишната специализантка по кардиология, която се прибрала в родното си село Черноочене.

Д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ- Кърджали: Тя е ходила на много места. Не мога да кажа точно къде, но е обиколила доста. Дирекция "Надзор на заразните болести", колегите са издирили абсолютно всички контактни и местата, където е ходила и всички които така са сметнали, че са били в по-близък контакт с нея са изследвани и са установени всичките абсолютно.

Според директора на здравната инспекция, разпространението на заразата е спряно. А младата лекарка, заради небрежността, която е проявила, е заплашена от затвор и глоба до 50 000 лв.

В момента лекарката е под карантина в село Черноочене. Тя е в добро състояние, а сред местното население няма напрежение.

Автор: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на заразените с коронавирус в Стара и Нова Загора. В ямболски ферми откриха и ку треска
Расте броят на заразените с коронавирус в Стара и Нова Загора. В ямболски ферми откриха и ку треска
COVID-19 в още едно предприятие в Доспат. Заразените са били контактни с лица от завода за играчки
COVID-19 в още едно предприятие в Доспат. Заразените са били контактни с лица от завода за играчки