НОВИНИ

СЗО: Няма втора вълна, а втори пик на коронавируса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:42, 13.06.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Не става дума за втора вълна, а за втори пик на коронавируса, смятат от СЗО. В САЩ през юли започва трета, финална фаза на изпитване на ваксина срещу опасния щам. В Европа все повече държави отварят границите си.

Бразилия е огнището на пандемията и там ситуацията е най-тежка. Страната вече е втора по брой смъртните случаи, след САЩ. Опасенията са, че броят на заразените е много повече от официално регистрираните близо 830 000 души. Според официалната статистика, жертвите на COVID-19 в Бразилия са повече от 41 000.

Според Световната Здравна организация, вирусът може да има сериозни странични ефекти, особено върху жените и децата.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО: Пандемията се ускорява в държави с нисък и средeн доход, за това Световната здравна организация е силно загрижена за хората, които и без това се борят за достъп до здравни услуги, често това са жени, деца и юноши. Страничните ефекти от COVID-19 върху тези групи може да са значително по-тежки, в сравнение с броя на починалите от вируса.

Експертите на организацията смятат, че все още не говорим за втора вълна, а за втори пик - следствие от облекчаването на карантинните мерки.

Майкъл Райън, изпълнителен директор на програмата за здравеопазване при извънредни ситуации на СЗО: Това не е задължително втора вълна. А резултат от един много труден баланс - всички да останат по домовете си, за да може да се подтисне, да се спре разпространението на COVID-19, и едновременно с това да се овладеят крайно нежелателните ефекти от тези действия върху обществото и икономиката. И това не е лесен баланс.

Въпреки статистиката, в Европа - Полша отваря границите за съседите си от днес. От понеделник това ще направи и Франция.

Свободно ще пътуват граждани от държави членки на ЕС, както и някои други страни като Исландия, Монако, Норвегия. От тях няма да се изисква здравен сертификат и няма да подлежат на карантина.

В Гърция днес ще да бъде дадено началото на летния туристически сезон.

Анализатори обясняват, че последствията от COVID-19 кризата ще стават все по-видими и осезаеми - в Германия, например очакват вълна от фалити още през август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служител на РЗИ - Шумен е заразен с коронавирус
Служител на РЗИ - Шумен е заразен с коронавирус
Албания откри летния сезон с първи чуждестранни туристи
Албания откри летния сезон с първи чуждестранни туристи