Още едно бебе с антитела за COVID-19 се роди в София

от БНТ
14:45, 01.03.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Още
бебето пазарджик победило ковид утробата майка
Слушай новината

Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди в УМБАЛ "Софиямед". 37-годишната му майка Радостина прекарва COVID инфекцията през 24-та седмица от бременността си. Тя специализира хирургия в Райнхаузен, Германия, но заради напредващата си бременност и пандемията се прибира в България заедно с дъщеря си, където се и заразява с COVID.

"Бих казала, че не прекарах инфекцията много леко, тъй като имах температура, задух, кашлица и други симптоми, но в крайна сметка не се наложи да бъда приета за болнично лечение", коментира Радостина.

Бременността ѝ все пак минава леко, въпреки COVID инфекцията. Тя се следи от известния акушер-гинеколог от УМБАЛ "Софиямед" и нейн чичо - д-р Анатолий Дуковски, благодарение на чиято намеса състоянието ѝ е стабилизирано.

Въпреки това д-р Дуковски преценява, след проведени изследвания, че инфекцията е дала своето отражение на структурата на плацентата и предприема оперативно родоразрешение в началото на 38-а седмица от бременността на Радостина.

"Принципно всички възпалителни процеси променят структурата на плацентата, а тя пази бебето и неговото благополучие. В случая на Радостина инфекцията бе дала отражение освен върху структурата на плацентата, но и върху нейната функция. Ако бяхме изчакали щеше да има отражение и върху кръвотока на плацентата, а това вече би довело до фетално страдание. Именно затова взехме решение за оперативно раждане, което извършихме успешно с д-р Георги Кръстев, АГ специалист в УМБАЛ "Софиямед", допълва д-р Дуковски.

Имат ли траен имунитет бебетата, които се раждат с антитела срещу COVID-19?

Иван се ражда с мерки от 3,130 кг и 50 см, а след проведени тестове се оказва, че той е с много висок титър на антитела IgG, доказващи, че майката е прекарала COVID инфекция.

"Плацентата допуска преминаването към бебето на белтъчни молекули, една от които е имуноглобулините G. В света, а и в Европа и България, биват доказвани все повече подобни случаи. Това е доказателство, че майките са прекарали COVID инфекцията и през плацентата техните антитела преминават и в организма на бебето", коментира д-р Жана Станева, началник на Неонатологичното отделение в УМБАЛ "Софиямед" и педиатър с над 40 години опит.

Тя добавя, че ако при бебето се открият имуноглобулини М, тогава се смята, че то боледува от COVID-19 и започва да изгражда антитела или се е заразило с коронавирус след появата си на бял свят.

Въпреки че подобни случаи в света все още не са описани, специалистите от УМБАЛ "Софиямед" съветват бременните много строго да спазват противоепидемичните мерки, тъй като усложненията от прекаран COVID при тях могат да рефлектират върху изхода от бременността.

Макар изходът от COVID инфекцията при Радостина да е максимално благоприятен, тя и Иван се прибират у дома при по-голямата ѝ дъщеря, сами. Мъжът ѝ е останал в Германия, тъй като се разболява от COVID-19 и е под карантина в момента на тяхното изписване от болницата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Скопие обсъди с Бучковски сътрудничеството между двете страни
Посланикът ни в Скопие обсъди с Бучковски сътрудничеството между двете страни
Нови енергийни етикети влизат в сила от днес в ЕС
Нови енергийни етикети влизат в сила от днес в ЕС