НОВИНИ

Още пари за училищата и детските градини заради Ковид-мерките и поскъпването на тока, парното и водата

върнат училище учениците
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 12.10.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради по-високите цени на тока, парното, водата и др.

Това е обявил министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, съобщават от просветното министерство.

При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв.

Допълнителните средства ще могат да се използват за дезинфектанти, маски, тестове, термометри и др. Част от средствата ще помогнат и за покриване на увеличените режийни разходи.

Сумите за отделните училища, детски градини и центрове ще бъдат изчислени по два показателя – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответното училище или детска градина. Целта е да се осигури равнопоставеност между малките и големите образователни институции.

На отрасловия съвет министерството и социалните партньори са се договорили да работят заедно за увеличение на бюджета за образование през 2022 г. Те са единодушни, че са необходими повече средства за работни заплати, единните разходни стандарти, за национални програми, извънкласни дейности, спорт, транспорт, за защитените детски градини и училища, съобщават от пресцентъра на министерството.

Синдикатите и работодателските организации са представили конкретни разчети за финансиране на отделните дейности в системата на средното образование, които просветното министерство ще вземе предвид при подготовката на бюджета за следващата година и при разговорите с Министерството на финансите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва нов прием на документи по мярката 60 на 40
Започва нов прием на документи по мярката 60 на 40
"Алфа Рисърч": 6 партии в парламента - ГЕРБ са първи, БСП и "Продължаваме промяната" оспорват второто място
"Алфа Рисърч": 6 партии в парламента - ГЕРБ са първи, БСП и "Продължаваме промяната" оспорват второто място