НОВИНИ

Осигурените българи могат да ползват болнични, ако бъдат поставени под карантина

Дебатът обаче продължава и утре

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:10, 26.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:44 мин.
Общество

Осигурените българи могат да ползват болнични, ако бъдат поставени под карантина, увериха днес председателите на здравната и на социалната комисии в парламента. Пояснението им идва ден, след като здравният министър Кирил Ананиев заяви, че за дните под карантина трябва да се ползва платен или неплатен отпуск.

Социалноосигурените българи могат да ползват болнични, ако бъдат поставени под карантина. В това увери днес председателят на парламентарната комисия по социална политика Хасан Адемов. Така той обори думите на здравния министър Кирил Ананиев, който вчера заяви, че в за дните под карантина, трябва да се ползва платен или неплатен отпуск.

В рамките на два дни институциите разчетоха по напълно различен начин правото на обезщетение при поставяне под карантина. Докато вчера кризисният щаб и здравният министър съветваха да се ползва годишният отпуск, днес в парламента стана ясно, че за периода на изолация може да се ползва болничен. И това е отдавна уредено в Кодекса за социално осигуряване.

Хасан Адемов - председател на Парламентарната комисия по социална политика: Когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск. Законодателен проблем няма.

Решението обаче дали някой да бъде поставен под карантина трябва да се вземе от здравните власти. В противен случай карантината е доброволна и обезщетение не се дължи.

Даниела Дариткова - председател на Парламентарната комисия по здравеопазване: Има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар.

Хасан Адемов - председател на Парламентарната комисия по социална политика: Лицата, които не са осигурени вероятно трябва да се възползват от предложението на министъра на здравеопазването.

За да се избегнат злоупотреби, според Дариткова, личният лекар трябва да получи потвърждение от Граничните власти, че човекът действително е бил в рискова държава. Как на практика обаче би се осъществила връзката между тях, на този етап не е ясно.

Даниела Дариткова - председател на Парламентарната комисия по здравеопазване: Ето това е нещото, което трябва да се осигури от Щаба, който в момента наблюдава ситуацията с коронавируса в България.

На този фон премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че не е редно държавата да плаща обезщетение за изолацията на хора, които пътуват до рискови дестинации.

Бойко Борисов - министър-председател: Виждате, че един казва "Aз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция, аз си отивам еди кво си". Трябва ли да му поемаме след това ние да му платим всички за това, че не иска да е дисциплиниран, че не иска да изчака да мине.

От БСП също имаха коментар по темата - според тях мерките за защита от коронавируса не трябва да са за сметка на хората.

Корнелия Нинова - лидер на БСП: Настояваме правителството да събере работодатели НОИ НЗОК лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държават поема разходите и обезщетява тези хора.

От Социалното и Здравното министерства все още няма коментар. По-рано днес обаче Кирил Ананиев проведе среща с с представителите на Националния кризисен щаб, на синдикатите, работодателите, Българския лекарски съюз и всички компетентни институции по темата с карантината. До единодушно решение обаче не се стигна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачите заплашиха толситемата с фалстарт
Превозвачите заплашиха толситемата с фалстарт
Съвместно заседание на МС на България и Гърция
Съвместно заседание на МС на България и Гърция