Оскверниха паметната плоча на Димитър Благоев на сградата на БСП в Пловдив

от БНТ
12:01, 21.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Криминално
оскверниха паметната плоча димитър благоев сградата бсп пловдив
Слушай новината

Сградата, в която се помещават пловдивските социалисти, осъмна осквернена. Паметната плоча на основателя на партията Димитър Благоев – Дядото е била залята с червена боя.

Действието е извършено на кръстовището на улиците „Кръстьо Пастухов“ и „Доктор Г. М. Димитров“, непосредствено пред сградата на Техническия университет.

По целия тротоар около сградата на БСП-Пловдив има разпръснати стъкла и боя. До момента не е ясна причината за извършването на този акт, съобщават от пресцентъра на БСП-Пловдив.

Ето и позицията на БСП-Пловдив:

Тази нощ барелефът на Димитър Благоев – Дядото, основателят на социалистическата партия в България, осъмна поруган. За поред път някой някъде реши да воюва с мъртвите, които от вечността гледат критично на настоящия исторически момент.

Без значение дали е обикновена вандалщина или позорен акт на политическо противопоставяне, постъпката на извършителите е варварска. Разрушаването, демонтирането и оскверняването на паметници е индикатор за пороците в едно общество. Гаврата с исторически и политически артефакти е симптом за обществена криза, криза на ценности, мислене и поведение.

Настояваме извършителите да бъдат открити и да понесат всички законови последици за деянието. Призоваваме и политическите сили да се разграничат недвусмислено от този варварски акт. Всеки, който смята, че не го засяга настоящото престъпление, става съучастник на бъдещи такива. И тогава ще стане ясно, че фашизмът се е завърнал.

„Хора, бдете“ –не е вик от вечността на Юлиус Фучик. „Хора, бдете!“ е предупреждение, защото безразличието днес, утре се плаща с цената на живота!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Поправка в закона за горивата скара управляващи и опозиция
Поправка в закона за горивата скара управляващи и опозиция
Загиналият при взрива в Мадрид българин е минавал случайно покрай сградата
Загиналият при взрива в Мадрид българин е минавал случайно покрай сградата