НОВИНИ

Оспорват избора на общински съветници в Бяла

оспорват избора общински съветници бяла
bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 07.11.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Две изборни дела бяха образувани в Административния съд във Варна. Жалбоподателите оспорват решение на Общинската избирателна комисия в Бяла, с което са избрани общинските съветници в общината. Според жалбоподателите решението е незаконосъобразно заради допуснати нарушения на Избирателния кодекс по време на изборите и отчитането на изборните резултати. Това, според тях, е довело до промяна на крайния резултат.

В една от жалбите се твърди, че в рамките на изборния ден членовете на въпросната Секционна избирателна комисия са допуснали съществено нарушение, позволявайки на кандидати на политически партии да присъстват в изборните помещения и в кабинките за гласуване.

Жалбоподателят иска от съда да назначи съдебна експертиза, по отношение броя на действителните и недействителните бюлетини, за да се установи дали те съответстват на изборния резултат. Има и особено искане за спиране на оспореното решение на Общинската избирателна комисия в Бяла.

И в двете жалби се твърди, че има груби нарушения при преброяване на бюлетините. Жалбоподателите искат от съда да отмени оспорваното решение на ОИК Бяла като незаконосъобразно и да обяви изборния резултат за недействителен.

Автор: Надежда Сутрева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция в София с призив за освобождаване на децата заложници в Газа
Акция в София с призив за освобождаване на децата заложници в Газа
Разкриха група за кражби на нови луксозни коли в София (СНИМКИ И ВИДЕО)
Разкриха група за кражби на нови луксозни коли в София (СНИМКИ И ВИДЕО)