НОВИНИ

Остър спор в НС заради законопроектите за НСО

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:44, 03.09.2021
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
създадоха комисия магнитски народното събрание
Слушай новината

Остър спор в Народното събрание: дали законопроектите за НСО на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" вчера са били приети или не заради кворума.

Председателят на НС предложи прегласуване с мотива, че има нарушение на правилника. Напрежението ескалира до сериозни обиди и обвинения и беше дадена 30-минутна почивка, а Ива Митева свика Председателския съвет.

"При първото гласуване има нарушение на правилника - гласувано е под 20 секунди, при второто гласуване не е имало кворум. Смятам, че всички гласувания са нищожни", заяви тя.

Ето и част от репликите на депутатите:

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова твърди, че вчера и двата законопроекта не са били приети дори на прегласуване.

"Вчера предложихте да се удължи работата на НС до гласуването на двата законопроекта. Сега сме в ситуация, в която се опитвате да пренапишете и правилника. По тази точка имаше неколкократни гласувания. Моля спазвайте правилника и Конституцията", заяви Атанасова.

"Дебатът е приключил. Когато няма кворум, няма как да се гласуват законопроекти. Има нарушение на три члена от правилника", отговори Митева.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС това значи, че целият дебат е нищожен.

"Това беше по начина на водене. За 15 години поне това да бяхте научили", отговори председателят на НС.

"Вие сте в нарушение на правилника, горе на трибуната. Знаете какво значи кворум - присъстващи в залата, а не гласуващи. Как установихте, че няма кворум? Не е имало поименна проверка", попита Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

Хамид Хамид от ДПС се опита да успокои напрежението:

"Имам предложение, което ще вкара ред в ситуацията. Ако предложим вашите аргументи само за гласуването, то дебатът ще се окаже нищожен. Предлагам да включим точката за сряда с ново разглеждане и гласуване", предложи той.

"Господин Вигенин ви предупреди днес да се гледа, госпожа Атанасова също ви предупреди. Започнахте първо да действате и после да мислите. Както се случва в този парламент за всеки закон. Процедурата е следната: да сте мислили. Аз предлагам утре в 9 часа да се съберем и вдругиден да се съберем, каза Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Ива Митева отговори, че правилникът е нарушен при гласуването на законопроектите.

"Аз водих. След като мина първото гласуване и второто, електронната система показваше народните представители, които са в залата и нямаше мнозинство. Предлагам да не спекулираме с правилника. Набързо изработеният правилник ни доведе дотук", заяви зам.-предсеателят на НС Росица Кирова.

"Ако някой ще ходи на поклонение в Бузлуджа и в Банкя - НС ако работи, работи", намеси се и Мария Капон от ИБГНИ.

"Порочните действия не предизвикват правни последици. Всички действия са опорочени. Този разговор, ако искате, да го продължим в коридора. Тука един куп партии се опънаха като матроси на амбразурата: ще пазим НСО", каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

"Председателят на вашата група ви унижи публично, госпожо Митева, и вие бързо си сменихте мнението. След това вас ви нямаше в залата. Вие имахте принципната позиция", заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

"Извинявам се за вчерашната си интонация към госпожа Митева. В нашата партия си говорим открито, не сме лицемери като вас в ГЕРБ. Вчера вашата председателстваща показа пълна некадърност. Сега, като гласуваме, ще видим кой подкрепя НСО да охранява Цвета Караянчева", веднага отговори Тошко Йорданов.

"Не ви ли е неудобно, че ние тълкуваме как работи НС? И това се дължи на вашата некадърност. Каквото пипнете, не става. И ви предупредихме: не можете", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

"Когато госпожа Кирова е на трибуната, правилникът се чете като дявола Евангелието", заяви Димитър Делчев от ИБГНИ.

"Разбрахме тезата на ГЕРБ и видяхме неадекватността на вашата председателстваща. Ясно е, че ще пазите до дупка привилегиите. Имате възможност да атакувате пред Конституционния съд. Ясно е, че ще пазите привилегиите", каза Мая Манолова от ИБГНИ.

"Да, в залата влизаха и излизаха хора. ГЕРБ влизаха и излизаха. За закона ще се гласува от 121 души, а няма да гласуваме с 61 - ще възстановим ли това? Има два изхода: подпишете вчерашното решение, както ви диктува съвестта. Няма нужда да извиваме ръцете на залата. И кажете, че е привилегия на държавата да е с охрана. Аз приемам, че няма той да се казва само Иван Гешев, предлагам ви да подпишете законопроектите за приети. Това е все едно да връщате мача назад", допълни Татяна Дончева от ИБГНИ.

"На вашето кресло са стояли хора като Захари Стоянов. Вие искате да наложите диктатура. Говорим за това, че процедурно нарушавате всичко, което здравият разум диктува", твърди Петър Николов от ГЕРБ-СДС.

"Не може да имате прегласуване, като нямате първо валидно гласуване", отговори Ива Митева.

"Дайте да я спрем тази истерия. Придобива селски характер всичко. Квесторите са принудени да дърпат народни представители. Спасете председателката и сложете госпожа Татяна Дончева", заключи Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път на "Аполония" - майсторски клас на Георги Господинов
За първи път на "Аполония" - майсторски клас на Георги Господинов
Каква е съдбата на бежанките у нас?
Каква е съдбата на бежанките у нас?