НОВИНИ

Последно: Законът за НСО е приет

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:37, 03.09.2021 (обновена)
5069
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Остър спор с обиди и нападки в Народното събрание: дали законопроектите за НСО на "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" вчера са били приети или не заради кворума.

С мотива, че има нарушение на правилника и вчерашното гласуване е било нищожно председателят на НС Ива Митева предложи да се прегласува.

Обратна беше позицията на ГЕРБ-СДС. Десислава Атанасова заяви, че вчера е извършено гласуване и двата законопроекта за НСО не са приети дори след прегласуване.

Напрежението обаче ескалира и се стигна до сериозни обиди и обвинения в некадърност. След като беше дадена 30 минути почивка и се свика Председателски съвет, председателят на парламента Ива Митева и вносител на законопроекта, обяви, че законопроектът на ИТН за НСО е приет.

"Предложих прегласуване, чух в залата, че са валидни гласуванията. По искане на Мая Манолова е поискана проверка на кворума. При 125 народни представители са гласували 101. Обявявам за приет закона за НСО", каза тя.

"Преди повече от час твърдяхте, че процедурата не е спазена. Предложихте прегласуване на двата законопроекта. Сега правите обратното. Съжалявам, че сте доктор по конституционно право. Госпожо Митева, считам, че има време за трети път да смените своето становище. В противен случай всеки, заемащ вашия пост би се ползвал от тази порочна практика", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Надявам се, че ще го атакувате в Конституционния съд", отговори Митева.

"Аз ви съчувствам, госпожо председател, защото под диктовката на своята парламентарна група вие променяте своето мнение. Вие опорочихте този ден днес. Под пресата на вашия председател, на вашата парламентарна група, вие преглъщате много. И си представете какво ще стане, като започнем да гледаме държавния бюджет. Тежко ѝ на тази държава", заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Според Росен Желязков от ГЕРБ-СДС решението ще бъде оспорвано по друг ред.

След решението депутатите продължиха с личните обиди.

"Този парламент няма правителство, защото има свободни партии. В следващия парламент ще има кабинет без ГЕРБ. Сега ще обидя партия и ще кажа, че ГЕРБ е мафиотска структура", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

От ГЕРБ настояха за по-тежко наказание след това изказване, но Ива Митева остави Йорданов само със забележка.

"Това е безсилие. Когато си несъстоятелен - правиш обидни квалификации. Моля не позволявайте облечени с тениски и дошли, все едно са на фитнес, да обиждат моята партия", отговори Александър Ненков.

"Това, че Тошко ви е парламентарен шеф не означава, че трябва да обижда парламентарни групи. Вчера господин Тошко ни нарече най-отвратителните. Зад тази партия стоят над 600 000 граждани. Искате ли да ви посрещнат на улицата така, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата? Моля да накажете господин Йорданов с отстраняване от зала", призова председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Той не ми е шеф и аз му наложих забележка", отговори Ива Митева.

"Грозните сцени, личните обиди и непремерените изказвания на колегите, са унизителни за българския парламентаризъм. Вие отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Иван Гешев, а сега търсите мнозинство, което да смени охраната му. Ето на това му се казва реформа по протестърски. От два дни се молят да задържим мандата, за да решат важни въпроси, уж за вас. Видяхте вчера и днес какво се случва и колко важни въпроси бяха обсъдени", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Колегите от "Демократична България" да кажат: правилно ли е това? Това не му е на господин Тошко партийната телевизия, да обижда лекари, депутати и журналисти", заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Филип Станев от ИТН уточни, че има Конституционен съд, който трябва се произнесе по казуса.

"Предложеното решение след Председателския съвет е единственото възможно конституционно решение. Всичко останало ще ни вкара в по-сериозни драми", заключи Атанас Славов от "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален симулационен тренировъчен център откриха във ВМА (Снимки)
Уникален симулационен тренировъчен център откриха във ВМА (Снимки)
Джокович срещу Нишикори в третия кръг в Ню Йорк
Джокович срещу Нишикори в третия кръг в Ню Йорк